Atacul virusurilor

/ / Modificat: 2007-01-16
Atacul virusurilor





 

Peste 200 de virusuri care cauzeaza infectii respiratorii ne ameninta in sezonul rece. Mai mult de 200 de virusuri care provoaca infectii respiratorii circula in sezonul rece, avertizeaza specialistii. Ele se transmit prin contact direct, prin tuse, stranut sau vorbit. Odata ajunse in aer, particulele in care se gasesc virusurile ajung pe mucoasa nazala a altor persoane, gasesc receptori si se inmultesc in celulele acestora. Virusurile ne afecteaza mai mult cand este frig afara deoarece aerul rece modifica rezistenta mucoasei respiratorii. Mituri potrivit carora poti raci daca iesi afara dupa ce te-ai spalat pe cap sau daca stai in curent sunt demontate de specialisti. Daca totusi ai capatat o viroza, medicii te sfatuiesc sa eviti locurile in care se afla copii, batrani si persoane cu boli cronice si sa tusesti sau sa stranuti in batista.

Raceala (guturaiul) este o infectie respiratorie acuta cauzata de ceea ce, in termeni medicali, se numeste rinovirus. Virusurile paragripale seamana cu cele gripale, dar nu au severitatea acestora. Febra usoara, tusea si durerile in gat sunt principalele simptome ale infectiei respiratorii acute cauzate de virusurile paragripale. In cazuri foarte rare, aceste virusuri pot determina infectii pulmonare si inflamatii laringiene ce necesita incizii pe trahee pentru ca bolnavul sa poata respira. Focarele de infectii se pot dezvolta mai ales in gradinite si in crese. Un alt virus care ataca aparatul respirator este corona, responsabil de infectiile acute rinofaringiene ce se manifesta prin febra, tuse, rinoree, roseata si durere in gat. "Infectiile repetate la copii cu virusul corona pot duce la aparitia astmului bronsic", completeaza specialistii in gripa.

Adevarate epidemii printre sugari si copii poate declasa asa-numitul virus sincitial respirator. De regula, cauzeaza afectiuni usoare, dar in 12%-13% din cazuri evolutia este severa, ducand la bronsiolite si pneumonii. Infectia cu virusul gripal debuteaza brusc, in special la copiii cu varste intre sase luni si 2 ani, la batrani, gravide, la cei cu boli cronice asociate, dar si la persoanele care au facut tratament cu citostatice, deoarece acestea au o rezistenta scazuta la infectii. Copiii care merg la scoala sunt printre cei mai importanti "factori" care raspandesc gripa. De altfel, in familiile in care sunt copii scolari se inregistreaza anual cu o treime mai multe infectii decat in restul familiilor.

Nu te sterge cu maneca sau cu mana dupa ce tusesti sau stranuti. Foloseste servetele de unica folosinta in locul batistelor. Spala-te pe maini dupa ce folosesti servetelul. Daca esti bolnav, nu te duce intr-o colectivitate de copii, batrani, nici la spectacole sau la serviciu. Bolnavii trebuie sa se izoleze la domiciliu, intr-o camera separata, si ar trebui ingrijiti de o singura persoana. Nu da copiilor cu gripa derivati de acid acetilsalicilic fiindca pot face complicatii grave. Alege ibuprofenul. Nu trata o infectie cu virus cu antibiotice.

(Ramona Samoila)

Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei

16 Ianuarie  2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre