Infectii respiratorii frecvente la copii

/ / Modificat: 2014-04-04
Infectii respiratorii frecvente la copii

Daca sezonul rece si-a intrat in drepturi atunci virozele respiratorii usoare, dar si alte infectii respiratorii acute pandesc de zor copiii. Acestia sunt extrem de sensibili la aceste afectiuni pentru ca au un sistem imunitar destul de slabit. De la nas si gat pana la caile nazale, apoi pe trahee, pana la bronsii si plamani, toate pot fi afectate de virusurile care circula la frig. Afla cum sa recunosti principalele infectii respiratorii la copii!

Ce sunt infectiile respiratorii?

Infectiile respiratorii sunt boli si afectiuni inflamatorii ale sistemului respirator care au o cauza infectioasa. Unele dintre ele se dezvolta in forme acute. Acestea apar intr-un an la copii cu o frecventa de cam 4 imbolnaviri.

Tipuri de infectii respiratorii

Infectiile respiratorii se impart in doua categorii mari:

  • ale cailor respiratorii superioare: raceala, gripa, guturai, otita acuta, sinuzita acuta;

  • ale sistemului respirator inferior : bronsita acuta, pneumonie, bronsiolita, bronsita obstructiva, laringotraheita.

Infectii respiratorii frecvente

Raceala

Raceala este cea mai comuna si usoara forma de infectie a cailor respiratorii la copii. Ea se manifesta destul de des in decursul unui an.

Siumptomele racelii debuteaza cu o crestere a temperaturii corporale, apoi cu o tuse usoara, durere de gat si usoara rinoree.

Tratamentul nu este unul specific, pentru ca raceala are cauza virala, adica este determinata de un virus care nu poate fi indepartat cu ajutorul medicamentelor. Ea trece de la sine in amxim 10 zile. Se actioneaza prin anumite medicamente doar pentru aameliora simptomele. In rest, se iau o serie de masuri de tratare la domiciliu

Bronsita

Atunci cand infectia ataca tubul bronhial al copilului boala se numeste bronsita. Acesta devine inflamat si ingustat.

Simptomele sunt: durere de gat, febra, tuse suparatoare, senzatie de sufocare, oboseala etc.

Tratamentele pentru aceasta afectiune difera in functie de severitatea simptomatologiei. Afectiunea poate sa treaca de la sine cam intr-o saptamana, iar daca acest lucru nu se intampla, cel mai probabil vor fi indicate bronhodilatatoare. Acestea sunt medicamente care au rolul de a largi tubul ingustat si de a permite astfel o respiratie mai usoara. Pentru a ameliora inflamarea sunt indicati corticosteroizii.

Bronsiolita

Bronsiolita este o boala inflamatorie a cailor respiratorii care se caracterizeaza printr-un sindrom bronsitic acut.

Simptomele acestei afectiuni sunt asemanatoare banalei raceli: febra, nas infundat, tuse usoara etc.

Majoritatea cazurilor de bronsiolita la copii sunt usoare si nu necesita un tratament complex, decat tratament la domiciliu specific racelii.

Virusul sincitial respirator

Copiii pana in varsta de 2 ani sunt foarte sensibili la contractarea virusului sincitial respirator Acesta este un virus care poate da nastere unor infectii pulmonare si ale tractului respirator superior.

Simptomele sunt asemanatoare racelii: tuse, rinoree, febra, cefalee, stare alterata, iar tratamentul este asemanator racelilor obisnuite.

Daca virusul a determinat aparitia unor infectii pulmonare acute, atunci medicul va recomanda cel mai probabil antibiotic pentru a trata infectia.

In cazul copiilor cu risc crescut de complicatie in urma infectarii (care au boli congenitale ale inimii si plamanilor, prematurii etc.) specialistii recomanda un medicament numit palivizumab. Acesta ofera anticorpi necesari impotriva visurului sincitial respirator si se administreaza ca masura preventiva nu ca tratament.

Laringita

Laringita este o boala inflamatorie a aparatului respirator si se caracterizeaza prin inflamatia laringelui in urma contractarii unui virus.

La copii, laringita se manifesta destul de agresiv pentru ca determina blocarea cailor respiratorii si aparitia durerilor acute de gat. Copilul mai poate fi obosit mereu pentru ca nu poate sa doarma, poate fi palid etc.

Daca laringita nu este insotita de febra atunci ea se poate trata acasa, prin administrarea multor lichide caldute. Ea trece in cateva zile de la sine.

Pneumonia

Pneumonia este o infectie a plamanilor care poate fi cauzata de virusi, bacterii si paraziti. Adesea ea apare ca urmare a unei complicatii a virozelor respiratorii uzuale precum raceala sau gripa.

Simptomele pneumoniei variaza de la febra, tuse, respiratie dificila, voma pana la dureri in piept, pierderea apetitutului sau chiar crampe abdominale.

Aceasta infectie se trateaza cu antibiotice si cu ingrijirea la domiciliu pentru fiecare simptom in parte, in incercarea de a le ameliora.

Sinuzita

Sinuzita este o inflamare a mucoasei sinusurilor care se confunda adesea cu o banala raceala. Aceasta boala apare in urma episoadelor recurente frecvente de viroze respiratorii comune.

Afectiunea se manifesta prin nas infundat, guturai si febra usoara.

Tratamentul sinuzitei variaza in functie de cauza care a produs-o : daca este cauzata de bacterie, medicii vor recomanda antibiotice, daca este produsa de virusuri se va actiona conform tratamentelor uzuale pentru raceala si gripa, adica prin tratament la domiciliu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii respiratorii copii Raceala copii Sinuzita copii Virus sincitial respirator bebelusi Viroze respiratorii copii Infectii respiratorii copii Afectiuni cai respiratorii

Articole recomandate

Citeste si despre