STUDIU Jumatate dintre femeile insarcinate cu Covid-19 nasc prematur si 10% din nou-nascuti infectati

/ / Modificat: 2020-03-27
STUDIU Jumatate dintre femeile insarcinate cu Covid-19 nasc prematur si 10% din nou-nascuti infectati

In cadrul unui studiu realizat in China asupra a 33 de copii nascuti de femei insarcinate diagnosticate cu coronavirus, s-a aratat ca doar 3, aproximativ 10%, au fost infectati si ei cu coronavirus. 

Unul dintre sugari s-a nascut prematur si a avut complicatii severe, a necesitat ventilatie mecanica si antibiotice. Cercetatorii spun ca in unele cazuri este posibil ca virusul SARS CoV-2 sa fie transmis de la mama la copil fie in pantec, fie in timpul nasterii. 

Femeile insarcinate pozitive cu COVID-19 au sanse mari sa nasca inainte de termen 

Un alt studiu realizat asupra a 33 de femei insarcinatate infectate cu coronavirus, din China si Hong Kong, a constatat ca 47% dintre ele au nascut prematur. 

Pentru studiu, publicat in JAMA Pediatrics, echipa a examinat fisele medicale ale 33 de nou-nascuti de femei cu COVID-19. Toate femeile au fost recrutate de la Spitalul de Copii din Wuhan, unde se crede ca a aparut virusul.

Din cei 33 de bebelusi, trei - toti baieti nascuti prin cezariana- au fost si ei diagnosticati cu coronavirus. Toti cei trei copii au avut pneumonie, o complicatie majora a COVID-19. Cu toate acestea,  doi aveau febra, iar celalalt avea lipsa de respiratie si sindrom de detresă respiratorie.

Primul copil s-a nascut la 40 de saptamani si a inceput sa acuze stare de letargie si febra in a doua zi de la nastere. Dupa o scanare toracica a prezentat semne de pneumonie si a fost testat pozitiv cu coronavirus. In ziua a sasea era insa negativ. 

 Al doilea copil, nascut la 40 de saptamani si 4 zile, a avut simptome similare. A inceput sa acuze letargie, febra si varsaturi la scurt timp dupa ce s-a nascut. A fost testat pozitiv cu coronavirus in a doua zi si pana in a 6-a zi testul a fost negativ. 

Al treilea copil, nascut prematuri la 31 de saptamani si 2 zile, a avut mai multe probleme de sanatate decat primii doi, care au fost nascuti la termen. El a necesitat ventilatie mecanica si antibiotice dupa contractarea coronavirusului. In ziua a saptea, testul sau a iesit negativ. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre