Romania, in pragul epidemiei de gripa. Medic: Nu ne-am facut temele cum trebuie

/ / Modificat: 2019-01-28 14:20:07

43 este numarul deceselor cauzate de gripa. Pentru a preveni boala, medicii atrag atentia ca trebuie respectata o igiena corespunzatoare, dar cea mai eficienta metoda de a lupta impotriva gripei este vaccinarea.

vaccin-gripa

Romania este pe locul 3 in Europa cu cea mai mica rata de vaccinare: 8%.

"Nu ne-am facut temele la timp. Nu ne-am vaccinat antigripal nici pe departe cum ar fi trebuit , regulile de igiena in continuare nu sunt cele mai bune. Din aceste motive avem foarte multe cazuri si putem spune clar ca suntem in pragul unei epidemii," a declarat Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, pentru Digi24.

"Virusul gripal este unul inteligent. Are o structura specifica, sferica, asemeni unui arici. Insa, aceste ace ale ariciului isi modifica structura in fiecare an," a explicat medicul Valeria Herdea, potrivit Digi24.

De ce nu se vaccineaza romanii

"Reticenta vine din necunoastere. Scaderea increderii populatiei in corpul medical este cel mai important factor care a dus la reducerea acoperirii vaccinale. Asta e pe o parte. Pe de alta parte, pentru ca nu exista vaccin printr-un program. Pentru ca ani la randul s-a discutat despre eficienta sa, daca sa ne vaccinam sau nu, s-a pus la indoiala cuvantul doctorului," a precizat medicul Valeria Herdea.

"Vaccinarea antigripala are extrem de putine contraindicatii. Ele se refera strict la persoanele care au alergie, la proteinele din ou sau din carnea de pui. Deci, doar persoanele alergice in mod dovedit ar avea alergie la vaccin," a mai spus Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, pentru Digi24.

Ministerul Sanatatii a achizitionat peste 1,2 milioane de doze de vaccin si urmeaza sa mai cumpere 250.000.

Taguri Gripa Epidemie de gripa Vaccin antigripal

Dana Dobrescu

Am o fetita cu zulufi de aproape 3 ani, pentru care numele meu e Mami. Pentru sotul meu sunt Dana. Scriu despre viata noastra, despre ce invat si descopar, cu bune si rele, usoare si grele, pe modernmother.ro. Ma gasesti si pe Facebook Modern Mother.

Articole recomandate

Citeste si despre