Ii poti face copilului tau vaccinul antigripal daca este alergic la oua? Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2022-11-13
Ii poti face copilului tau vaccinul antigripal daca este alergic la oua? Ce trebuie sa stii

Alergia la oua este, impreuna cu alergia la proteinele din laptele de vaca, cea mai frecventa alergie la copii in primii ani de viata.

Pe de alta parte, pediatrii recomanda vaccinarea antigripala pentru toti copiii cu varste cuprinse intre 6 si 59 de luni pentru a preveni complicatiile si a reduce transmiterea. Dar, deoarece majoritatea vaccinurilor antigripale sunt realizate cu ajutorul tehnologiei pe baza de oua, una dintre intrebarile frecvente ale parintilor ai caror copii au o alergie la oua este daca pot sa-i administrez copilului meu vaccinul antigripal?

Aproape toate vaccinurile comercializate in Spania sunt cultivate in oua de gaina, cu exceptia unuia care este cultivat in celule. Unele contin virus ucis fractionat, iar altele inca in unitati mai mici. Prin urmare, acestea sunt vaccinuri inactivate sau ucise. Desi contin o cantitate mica de proteine de ou, toate studiile care au analizat utilizarea vaccinului antigripal la pacientii alergici la oua indica faptul ca reactiile alergice severe la persoanele cu alergii la oua sunt foarte putin probabile.

Prin urmare, persoanele cu antecedente de alergie datorata expunerii la oua pot primi vaccinuri antigripale fara precautii speciale, atat vaccinurile inactivate, cat si cele atenuate. Aceasta recomandare este valabila si pentru cei care au avut reactii alergice severe sau anafilaxie la ou. Dupa cum a explicat Comitetul pentru Vaccinuri al AEP, in fisa tehnica a vaccinurilor se precizeaza ca acestea nu trebuie administrate persoanelor cu alergii severe (anafilaxie), insa considera ca aceasta este o contraindicatie falsa:

"In orice caz, cazurile moderate sau usoare pot fi vaccinate impotriva gripei, dar trebuie consultat in prealabil medicul pediatru. Aceasta contraindicatie datorata alergiei severe la oua nu mai este considerata ca atare in unele tari, cum ar fi a noastra, si este considerata o contraindicatie falsa, astfel incat acestea ar putea fi administrate. In plus, in acest an a fost comercializat un vaccin care nu este cultivat in oua si care ar putea fi folosit si in aceste cazuri, dar de la varsta de doi ani".

Precautiile trebuie sa fie similare cu cele luate la administrarea oricarui alt vaccin. Ca si in cazul tuturor celorlalte vaccinuri, vaccinul antigripal nu trebuie administrat persoanelor care au avut o reactie alergica severa la o doza anterioara sau la oricare dintre componentele sale (cu exceptia oului).

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin antigripal Vaccin antigripal copii

Articole recomandate

Citeste si despre