Vaccinul antigripal 2023: „Copiii pana in 8 ani, aflati la prima vaccinare, ar trebui sa primeasca 2 doze”

/ / Modificat: 2023-10-10
Vaccinul antigripal 2023: „Copiii pana in 8 ani, aflati la prima vaccinare, ar trebui sa primeasca 2 doze”

Modul de administrare a vaccinului antigripal catre pacienti se va schimba anul acesta, potrivit coordonatorului Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra. Vaccinul antigripal va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei retete electronice, de care vor benefica numai pacientii asigurati.

„In primul rand, vaccinul gripal va putea fi procurat de catre fiecare pacient in parte de la farmacie, pe baza unei prescriptii emise de catre medicul de familie. Si, un element foarte important, aceasta prescriptie este una electronica, lucru care atrage faptul ca doar pacientii asigurati vor beneficia de aceasta prescriptie. Practic, orice pacient care are o boala cronica sau se incadreaza in grupele la risc definite de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si de catre Ministerul Sanatatii poate beneficia incepand cu luna septembrie, octombrie - depinde cand va intra in vigoare aceasta Hotarare de Guvern - de o prescriptie electronica, merge la farmacie, isi ridica vaccinul, si un aspect foarte important, este ca acesta se va intoarce cat se poate de repede in cabinetul medicului de familie sau in cabinetul unui medic vaccinator, astfel incat acesta sa fie administrat pentru a respecta lantul de frig”, a declarat Gindrovel Dumitra pentru News.ro.

Acesta mai spune ca, daca pacientul nu merge cu vaccinul direct la medicul de familie, dupa ce il cumpara din farmacie, trebuie sa il pastreze in conditii optime astfel incat substanta sa isi pastreze eficiente.

„Trebuie sa aiba o posetuta izoterma, impreuna cu o baterie inghetata, sa il transporte, sa il tina in frigider la o temperatura de 2-8 grade Celsius, si dupa aceea sa-l transporte din nou la medicul de familie in aceleasi conditii. Practic, pacientul este responsabilizat, in ceea ce priveste pastrarea lantului de frig, astfel incat sa ne asiguram ca produsul respectiv este eficace in continuare”, spune medicul.

Gravidele si copiii intre 6 luni si 18 ani primesc vaccinul gratuit

Tot de anul acesta, pentru femeile insarcinate si copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 18 ani, vaccinul antigripal este gratuit! Pana acum, orice copil care avea intre 6 luni si 5 ani sau care avea o boala cronica in afara acestei varste beneficia de vaccinul antigripal in limita dozelor primite de la Directia de Sanatate Publica si achitate de catre Ministerul Sanatatii. De anul acesta, vaccinul antigripal este compensat 100% pentru copiii de la 6 luni la 18 ani, potrivit totuldespremame.ro.

Pentru a intra in posesia vaccinului antigripal, parintii trebuie sa obtina o reteta de la medicul de familie sau de la orice alt medic care se afla in contract cu o casa de asigurari de sanatate.

Medicul de familie Gindrovel Dumitra, atrage atentia parintilor ca micutii intre 6 luni si 8 ani impliniti, carora li se administreaza vaccinul antigripal pentru prima oara, ar trebui sa primeasca doua doze de vaccin la distanta de cel putin 4 saptamani.

„Aceasta pentru ca este nevoie de o maturare a sistemului imun pentru a oferi protectie impotriva gripei, iar aceste doua doze ii sunt necesare”, spune medicul.

La copii, vaccinarea antigripala ofera protectie si copilului, dar si comunitatii, mai spune medicul. Asta pentru ca, spre deosebire de adulti, un copil este contagios o perioada mai lunga.

Spre exemplu, daca adultul este contagios timp de 7 zile, 1 saptamana in general, copilul poate sa fie contagios pana la 14 zile. Prin vaccinare, copilul se protejeaza si pe el, dar si comunitatea. Reintoarcerea la scoala este mai rapida, formele pe care le dezvolta sunt mult mai usoare”, spune Gindrovel Dumitra, medic de familie, pentru totuldespremame.ro.

In cazul gravidelor, vaccinul antigripal ofera protectie atat mamei, cat si fatului in primele luni de viata.

In concluzie, femeile insarcinate si copiii cu varste intre 5 luni si 18 ani beneficiaza de vaccinuri antigripale gratuite. La fel si persoanele de peste 65 de ani. Persoanele cu varste intre 45 si 65 de ani care nu sufera de boli cronice vor beneficia de o compensare de 50%.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, grupele de risc sunt:

  • copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani;
  • femeile gravide;
  • persoanele peste 65 de ani, indiferent daca au sau nu boli cronice;
  • pacientii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 65 de ani cu boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformatii congenitale, obezitate, asplenie, HIV/SIDA, pacientii care fac terapie cu imunosupresoare, cu transplant, cu imunosupresie congenitala;
  • personalul medical;
  • personalul de ingrijire.

Surse: digi24.ro, news.ro, totuldespremame.ro, medicool.ro
Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin antigripal Vaccin antigripal copii

Articole recomandate

Citeste si despre