Medicii explica cum actioneaza virusul gripal in organism si care va fi evolutia gripei

/ / Modificat: 2019-01-30
Medicii explica cum actioneaza virusul gripal in organism si care va fi evolutia gripei

Miercuri dimineata, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat epidemie de gripa in Romania. 

Deocamdata, autoritatile spun ca nu este nevoie sa fie instituita carantina. Medicii trag insa un semnal de alarma si spun ca gripa nu se va opri si ca abia acum incepe. 

Specialistii au dezvaluit ca gripa va dura pana in luna martie. 

„Epidemia de gripa din timpul iernii ajunge la un varf in doua-trei saptamani si dureaza cinci pana la sase saptamani. Dispare la fel de repede cum a aparut (in Romania, medicii estimeaza ca va dura pana in martie-aprilie 2019). Motivul acestei evolutii nu este clar. De regula, o epidemie evolueaza astfel: mai intai creste incidenta bolii printre copii, care precede cresterea imbolnavirilor in populatia adulta. Copiii se infecteaza la gradinita si la scoala, aduc virusul acasa si isi infecteaza fratii, parintii, bunicii. Parintii dau boala prietenilor si colegilor de la serviciu. Ulterior, urmeaza inca o etapa de infectare a persoanelor in varsta. Epidemiile apar frecvent in casele de batrani, iar aici riscul de complicatii si decese este foarte mare”, a explicat dr. Hugh D. Niall, Chief Executive Officer at Biota Holdings Limited in Melbourne, Australia, pentru www.scientificamerican.com.

Virusul gripal care circula anul acesta in statele europene si a provocat 54 de decese in Romania este AH1N1, acelasi care a cauzat pandemie de gripa si in anul 2009. De asemenea, tot in aceasta perioada mai circula si un alt virus gripal AH2N3. 

Medicii spun ca aceste doua virusuri sunt periculoase si ca in cazul AH1N1, febra ajunge pana la 38-39 de grade Celsius, in timp ce la AH3N3 poate ajunge a 40 de grade. 

Virusul gripal poate provoca "plamanul alb"

„Ambele virusuri se caracterizeaza printr-o simptomatologie mult exagerata comparativ cu gripa de tip B, care a fost predominanta in sezonul precedent. Cand a aparut AH1N1, in 2009, s-a constatat ca un numar mare de decese aparea la persoane tinere si la femei gravide. S-a demonstrat atunci ca organismul declansa o reactie de aparare exagerata impotriva gripei, capacitate de reactie care ducea, in final, la aparitia unor modificari pulmonare care impiedicau schimburile gazoase, numite plamanul alb. Erau, astfel, mai multe decese la persoanele cu un sistem imunitar competent. Este posibil sa asistam la un asemenea fenomen si in acest an pentru ca AH1N1 se intalneste frecvent”, a explicat pentru ziarul Adevarul medicul de familie Gindrovel Dumitra, seful Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Gripa abia acum incepe 

Desi pana acum au fost inregistrate foarte multe decese (54 in Romania), medicii spun ca virusul gripal abia acum va incepe se extinda. 

Catalin Apostolescu, purtator de cuvant al Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".

"Ca numar de morti, intr-adevar, sunt mai multi decat in alti ani. Din punctul meu de vedere, abia de-acum o sa inceapa sa loveasca gripa", a declarat Catalin Apostolescu, purtator de cuvant al Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals", pentru pressone.ro 

Cum se transmite si de ce este atat de agresiv virusul gripal din 2019 

Medicul Apostolescu a explicat in acelasi interviu, acordat site-ului pressone.ro, ca virusii gripali se dezvolta cel mai bine la temperaturi scazute. 

"Virusul e ca o discheta: ai acidul nucleic, care contine informatia, bagat intr-o anvelopa. Virusul nu poate sa traiasca de unul singur. E mult prea simplu, nu are suficienta energie.

Asa ca trebuie sa o ia de la altcineva, trebuie sa paraziteze o alta celula. Ca este celula unei bacterii sau celula unui mecanism mai complex, cum e omul sau elefantul, el e obligat sa faca chestia asta.

Virusul gripal seamana cu o minge de tenis cu perisori multi. Fiecare perisor este o proteina. Structura acestei proteine si aranjarea pe virus se schimba, sunt foarte variabile. Astfel, virusul gripal sufera niste modificari usoare o data la cativa ani. 2011, 2015, da? si alte modificari majore o data la 30-40 de ani. Fiecare astfel de modificare corespunde cu o pandemie. Faptul ca acelasi virus gripal ajunge sa se manifeste intr-un an mai agresiv, intr-un an mai putin agresiv, este din cauza acestor modificari.

Au fost sezoane in care gripa i-a lovit mai frecvent pe batrani, pentru ca in anii urmatori sa-i loveasca mai frecvent pe copii. Au fost ani in care gripa a dat mai multe pneumonii cu insuficienta respiratorie si ani in care gripa a dat mai multe meningite.

Aceasta variabilitate in structura antigenica a virusului se reflecta si in modul in care se manifesta in natura. Tinerii sunt mai vulnerabili anul acesta. Am avut pacienti de 37 de ani, de 26, de 19, de 32, de 40. Tineri.

Virusului ii place temperatura scazuta. asta este si motivul pentru care toate epidemiile sunt in sezonul rece. El traieste foarte bine undeva la temperaturile de 27-28 de grade.

Afara sunt zero, dar, cand inspir, aerul care ajunge in plamani are 37 de grade, deci sufera un proces de incalzire.

De la zero grade aici (duce mana in fata nasului − n.r.), la 37 de grade aici (pune mana la piept − n.r.), asta inseamna ca in nas se realizeaza cele 27 de grade, daca afara sunt zero.

Daca afara sunt 25 de grade, se incalzeste mult mai repede. Daca afara sunt -15 grade, iar nu e bine pentru virus. Deci, din punctul meu de vedere, asta e vremea cea mai pacatoasa.

in 2009-2010, ce ne-a salvat pe noi de la o epidemie foarte urata a fost o perioada de doua saptamani de ger, in care la pranz erau -5 si noaptea erau -25 de grade. si asta a oprit epidemia. A fost mult prea frig pentru virus. Cu temperaturi de -3 grade, noaptea, si 5-6 grade, ziua, e super pentru virus, a declarat Catalin Apostolescu, pentru sursa citata. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Virus gripal Gripa A(H1N1) Epidemie de gripa

Articole recomandate

Citeste si despre