Dr. Adriana Pistol, despre vaccinarea antigripala: "Parinti, doctor Google nu da informatiile corecte"

/ / Modificat: 2019-11-13
Dr. Adriana Pistol, despre vaccinarea antigripala:

Gripa a facut numeroase victime la noi in tara in sezonul 2018-2019, declarandu-se epidemia la sfarsitul lunii ianuarie. Din cauza acestei boli, s-au inregistrat 199 de decese, dintre care 8 in randul copiilor. Acestia din urma sunt cei mai expusi, iar medicii le recomanda parintilor sa-i vaccineze pentru a evita gripa.

Prezenta la evenimentul din cadrul campaniei "Protejeaza-ti copilul de gripa," sustinuta de Asociatia Pro Imunizare, dr. Adriana Pistol, director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, Institutul National de Sanatate Publica, a oferit detalii pentru Copilul.ro despre importanta vaccinarii celor mici impotriva gripei, despre diferenta dintre gripa si raceala, dar si despre virusul gripal care va circula in acest sezon. 

Copilul.ro: Cat de important este sa ne vaccinam copiii impotriva gripei? 

Dr. Adriana Pistol: Este foarte important. Copiii chiar daca sunt sanatosi si nu sufera de vreo afectiune, fac parte dintr-o categorie de risc. Chiar si la persoanele sanatoase, uneori gripa poate sa aiba consecinte extrem de serioase. Micutii sunt cei mai buni transmitatori ai gripei, prin urmare vaccinandu-ne copiii, pe langa faptul ca ii protejam de boala serioasa, ii protejam si pe ceilalti din familie. Copiii in colectivitati pot sa contracteze gripa foarte usor, pot duce aceasta infectie acasa, iar daca au si un fratior mai mic, mai ales sub sase ani, consecintele pot fi foarte serioase la aceste varste foarte extreme. Sau bunicul, bunica, care sunt deja cu boli cronice si la care gripa poate sa evolueze cu consecinte foarte serioase.

Copilul.ro: Care ar fi categoria de varsta de copii cea mai afectata de gripa? 

Dr. Adriana Pistol: Cea scolara, intai de toate, si prescolara, deci cei care merg in colectitate. Este evident, ati vazut si din datele prezentate (n.r. - 8 decese in randul copiilor in sezonul 2018-2019), ca am avut un numar foarte mare de cazuri de la 15 ani in sus si intre 5 si 14 ani!

Cum va fi virusul gripal din acest sezon

Copilul.ro: S-a spus ca anul acesta virusul gripal va fi mult mai puternic decat cel de anul trecut. Ce ne puteti spune? 

Dr. Adriana Pistol: Inca nu stim cat este de puternic, deocamdata detectiile pe care le-am avut sugereaza intr-adevar o tulpina care poate sa duca la forme ceva mai severe, dar numarul de detectii este inca mic. Deocamdata este liniste si vom vedea cum va evolua. 

Copilul.ro: In cazul in care nu se gaseste vaccinul, ce recomandati pentru a preveni gripa?

Dr. Adriana Pistol: Gripa poate fi foarte greu prevenita fara vaccin, dar masurile sunt acelea bine stiute. In primul rand spalatul pe maini. Lumea trebuie sa inteleaga ca spalatul pe maini influenteaza si previne inclusiv bolile care se transmit respirator. Pe de alta parte, cand tusim sau stranutam trebuie sa avem o igiena a tusei. Sa-i ferim pe ceilalati. Sa invatam sa punem mana la gura, la nas. Daca avem primele semne de raceala si nu stim, e gripa nu e gripa, trebuie sa ii ferim pe ceilalti. 

Copilul.ro: Cum isi poate da seama un parinte daca copilul are gripa sau raceala?

Dr. Adriana Pistol: Exista si clinic diferente. Gripa evolueaza mult mai sever decat celelalte raceli. Debuteaza cu febra foarte mare, cu dureri musculare, cu dureri de cap. La celelalte raceli mai facem o febra, dar ne revenim ceva mai repede. Dar daca avem semne de raceala, trebuie sa incercam sa ii protejam pe ceilalti. Fie stam acasa, fie purtam o masca. Deci sunt masuri din acestea specifice pe care le putem face. 

Mesaj pentru parinti

Copilul.ro: Ce le transmiteti parintilor care nu isi vaccineaza copiii pentru ca le este teama de efectele adverse? 

Dr. Adriana Pistol: Cred ca mesajul cel mai important ar fi sa incerce sa evalueze beneficiile vaccinarii in comparatie cu asa-zisele efecte adverse. Eu personal sunt vaccinata de acum doua saptamani. Pot sa va spun ca m-a durut mana timp de doua zile. Am avut chiar si o roseata si eruptie pe zona respectiva. Mi-am pus o compresa cu apa rece si mi-am asumat acest lucru pentru ca este mult mai usor fata de o gripa. Asa ca, daca comparam asa-zisele efecte cu boala in sine, este evident ca vaccinarea este mai buna. 

Copilul.ro: Exista multe discutii ca vaccinul produce alte boli?

Dr. Adriana Pistol: Discutii sunt, insa au fost contestate de studii stiintifice de milioane de ori. Depinde ce parte a paharului dorim sa o vedem. Eu recomand parintilor sa fie realisti si sa se informeze din surse sigure pentru ca zvonistica pe internet, doctor Google si la piata, sigur nu sunt informatiile care trebuie. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin antigripal Virus gripal

Articole recomandate

Citeste si despre