Dr. Mihai Craiu: Romania nu este printre tarile europene in care exista vaccinare impotriva meningitei

/ / Modificat: 2019-04-22
Dr. Mihai Craiu: Romania nu este printre tarile europene in care exista vaccinare impotriva meningitei

In Romania nu exista vaccinare antimeningococica, deoarece s-a considerat ca boala este suficient de rara si nu constituie o problema epidemiologica.

Asta a spus medicul Mihai Craiu, in contextul in care, o eleva de la liceul "Gheorghe Lazar" a murit din cauza meningitei.

"In cele mai multe tari ale UE exista vaccinare antimeningococica. Numai 13 nu au aceasta recomandare de vaccinare, printre care si Romania. La noi nu este recomandata vaccinarea contra meningitei, pentru ca s-a considerat ca e suficient de rara ca sa nu constituie o problema epidemiologica. Vedem un caz ca acesta de doua ori pe an la spitalul unde lucrez eu, nici cei de la Institutul Matei Bals nu vad mai multe. E mare impact emotional, dar din fericire nu e frecventa", a declarat medicul Mihai Craiu, pentru Digi24.

Educatia pentru sanatate trebuie facuta in scoala

Meningita este favorizata de folosirea la comun a sticlei, a tigarii si se transmite si prin sarut. Medicul a explicat ca educatia pentru sanatate facuta in scoala este foarte importanta. El a atras atentia ca pentru aceasta materie, optionala in Romania, opteaza doar 5% dintre copii.

"Educatia pentru sanatate ar trebui reintrodusa, ar trebui sa ne dam seama ca avem nevoie cel putin in scoala elementara de deprinderi generale care s-au tocit. Ni se pare de la sine inteles ca stim cum sa ne spalam pe maini, sa stranutam, dar se pare ca nu. Cred ca in clasele elementare sunt necesare ca materii optionale acordarea primului ajutor. Sunt tari unde toata lumea stie sa acorde primul ajutor", a spus medicul, care a subliniat ca pot fi folosite modele din alte tari, unde sistemul functioneaza, asa cum este Estonia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Meningita

Articole recomandate

Citeste si despre