Pediatru Mihai Craiu, avertisment: Afectiunea frecventa vara, pe care parintii o trateaza gresit

/ / Modificat: 2023-08-04
Pediatru Mihai Craiu, avertisment: Afectiunea frecventa vara, pe care parintii o trateaza gresit

In sezonul cald, foarte multi copii ajung in spitale sau in cabinetele pediatrilor din cauza unei afectiuni foarte frecvente in sezonul estival. Speriati, parintii le cer medicilor antibiotice pentru a-si trata copii. Medicul Mihai Craiu atrage insa atentia ca acest obicei este unul total gresit 

Afectiunea despre care vorbeste medicul pediatru este rosul in gat, care produce disconfort copiilorm insa din pacate, multi parinti ajuns sa le administreze copiilor antibotic pentru a o trata, atrage atentia doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Russescu” din București.

Intr-o postare pe pagina sa de socializare Spitalul Virtual pentru copii, pediatrul sustine ca multi parinti solicita antibiotice pentru copii cand apar simptome precum febra sau rosu in gat. Medicul spune insa ca in cazul in care apar si afte sau vezicul, este vorba mai degraba de o alta boala virala, numita herpangina. Aceasta afectiune nu necesita tratament cu antibiotice, ci administrare de antitermice, analgezice locale si o buna hidratare. 

Cum ne dam seama ca este vorba despre o infectie virala la copii 

Infectiile virale se manifesta printr-o serie de simptome specifice precum febra, tuse, nas infundat, stranut, dureri in gat. Durata bolii este de aproximativ 5-7 zile si tratamentul este simptomatic.

„Aceasta apare de obicei la copilul peste 3 ani. Cand pe tabloul clinic apar febra inalta, dureri de gat intense (odinofagie), stare generala modificata, fara alte simptome (tuse, stranut, rinoree), cel mai probabil vorbim de o infectie bacteriana. In cazul infectiilor bacteriene poate fi necesara efectuarea analizelor de laborator (test rapid antigen/exudat faringian), acestea fiind recomandate de medicul pediatru in urma consultului medical”, mai spune dr. Evelina Frunza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Rosu in gat la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre