Cum se masoara corect temperatura la copii. Medicul Mihai Craiu: „Cea masurata la frunte este inselatoare”

/ / Modificat: 2023-04-27
Cum se masoara corect temperatura la copii. Medicul Mihai Craiu: „Cea masurata la frunte este inselatoare”

Temperatura este un simptom care apare adesea in cazul copiilor, atunci cand se imbolnavesc. Este reactia fireasca a organismului, care lupta cu o bacterie sau un virus, iar in multe cazuri este inofensiva si nu ar trebui sa incercam sa o scadem. Multi parinti nu stiu insa cum sa masoare corect temperatura copiilor si atunci valorile pe care le indica termometrul nu sunt cele reale.

Medicul pediatru Mihai Craiu a fost invitat recent intr-o emisiune la Digi 24, unde a vorbit despre mai multe subiecte care au legatura cu sanatatea copiilor. Doctorul a explicat cum ar trebui sa masuram corect temperatura celor mici si de ce nu este bine sa ne bazam pe termometrele cu infrarosu.

„In principiu ar trebui sa folosim instrumente a caror acuratete sa nu varieze foarte tare. Toate device-urile clasice, de tipul termometrului cu mercur, in prezent in Uniunea Europeana sunt interzise. Mercurul se dilata intotdeauna la fel, nu are mari variatii, cum se intampla cu un termometru auricular caruia i se termina bateria sau, daca are copilul dopuri de cerumen, nu e foarte riguroasa citirea. In principiu, la un termometru electronic dedicat copilului, deci cu varf moale si care realizeaza o citire rapida, putem sa ne bazam pe valoarea citita.

Unde masuram? Cel mai probabil este sa obtinem valori riguroase daca masuram, la copilul mare, adolescent, sublingual. La toate varstele - auricular, iar la copilul mic, daca masuram rectal. Temperatura masurata la frunte uneori poate sa fie inselatoare”, a explicat medicul Mihai Craiu, in emisiunea Scena Deschisa, de la Digi 24.

Ce spune medicul despre metodele „babesti” de scadere a temperaturii

Medicul Mihai Craiu a vorbit si despre celebrele metode „babesti” prin care putem scadea temperatura copiilor. In cazul in care cei mici sunt fierbinti doar in zona capului, dar au membrele reci, ar trebui sa le facem o frectie sau un masaj la nivelul membrelor, pentru a activa circulatia periferica. Astfel, sangele rece din maini si picioare este pus in miscare si ajunge la creier, acolo unde se afla sangele fierbinte, racindu-l pe acesta din urma.

Daca micutul are tot corpul fierbinte, putem aplica comprese sau putem apela la o baie calduta. Ii putem lasa pe copii chiar sa se joace cu ratustele intr-un lighean cu apa potrivita, spune medicul Mihai Craiu. Astfel, sangele din membre se va raci si va ajuta la scaderea temperaturii in corp. In cazul in care facem impachetari, in niciun caz nu vom folosi alcool, asa cum sugereaza o metoda din batrani, indiferent de varsta copilului.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Masurarea temperaturii

Articole recomandate

Citeste si despre