Ce spune Mihai Craiu despre "cel mai inspaimantator "bau-bau" care bantuie folclorul parintilor din Romania"

/ / Modificat: 2019-05-29
Ce spune Mihai Craiu despre

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit intru-un material publicat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii despre o problema cu care se confrunta multi parinti, "cel mai inspaimantator "bau-bau" care bantuie folclorul parintilor din Romania. Faimosul Stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) pe care il voi numi pe scurt SA de acum incolo."

Acesta este un microb ce poate face parte din flora normala a pielii si uneori poate coloniza mucoasele, mai ales mucoasa nazala. SA poate fi unul obisnuit, iar alteori poate avea si un premiu de excelenta, numit "meticilinorezistenta" - asa numitul MRSA.

Sfaturile specialistului - MESAJ DE LUAT ACASA

"Ar trebui sa ne oprim din reactii emotionale si din a solicita analize (exsudat nazal) sau tratamente cu antibiotice, in fata unui copil sanatos clinic.

Teama de SA este unul din motivele pentru care se administreaza inutil niste cantitati enorme de antibiotic la copilul purtator sanatos. Cu impact ulterior asupra imunitatii prin alterarea microbiomului si prin selectarea de germeni multi-rezistenti de tip MRSA.

Acesti copii NU se trateaza cu antibiotice atata vreme cat sunt sanatosi!!

Exista foarte rare exceptii, de copii care au nevoie de sfatul medicului (cei cu afectarea grava a imunitații, prin boala sau tratament, cei cu fractura de baza de craniu, copiii cu implant cohlear, etc) si ulterior de antibiotic. Evident ca exista si adulti cu boli similare, care au nevoie de tratament. As adauga aici precautia speciala destinata cadrelor medicale ce lucreaza cu nou-nascuti si cu prematuri. Pentru a nu repeta povesti triste cu MRSA trebuie reevaluata periodic starea de portaj, la personalul medical, conform protocoalelor.

GANDITI-VA CUM AR FI SA PRIMEASCA ACUM jumatate din populatia Romaniei antibiotice doar pentru ca poarta pe piele sau in nas SA ?!?" a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Stafilococ auriu Infectie stafilococ

Articole recomandate

Citeste si despre