Prevenirea abandonului copiilor


5130 de copii erau abandonati in maternitati in anul 2003. Pana in 2006 numarul a scazut la 2216. Aceasta scadere a numarului de copii abandonati se datoreaza aplicarii, incepand din 2004, a prevederilor legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Din cei 2216, la sfarsitul anului 2006, 360 de copii se aflau in unitatile sanitare, 117 in centre de plasament, 1051 protejati in mediu familial iar 591 fusesera reintegrati in familia naturala.

La sfarsitul lui martie Guvernul a aprobat Planul National de Actiune privind prevenirea abandonului copilului de catre familie. Acesta este un instrument care prevede masuri practice pentru prevenirea abandonului copiilor. Masurile sunt gandite la nivel national, judetean, comunitar si de unitate sanitara.

rincipalul atu al planului sunt  interventiile targetate pe comunitati cu risc mai mare de parasire a copiilor. Aceste comunitati vor fi identificate in functie de zonele in care au domiciliul mamele care au parasit copii. Planul propune, de asemenea, identificarea, evaluarea si monitorizarea in comunitate a familiilor cu risc crescut de abandon a copilului, prin intermediul vizitelor la domiciliu efectuate de asistenti sociali sau de persoane cu atributii in domeniul asistentei sociale, precum si de asistenti medicali comunitari.

Astfel de masuri "croite" pe specificul comunitatii si concentrate pe familiile si comunitatile care prezinta un risc mai mare de abandon infantil tind sa fie mai eficiente in prevenirea acestuia. Planul National de Actiune impotriva abandonarii copiilor prevede luarea in evidenta a gravidelor in primul trimestru de sarcina de catre medicii de familie sau de catre asistentii medicali comunitari. Actiunea de prevenire a abandonului merge pana la sase luni dupa nastere, copiii care au fost supusi riscului de a fi parasiti fiind monitorizati in tot acest timp.

In fiecare comunitate vor fi identificate nevoile specifice si infiintate servicii comunitare adresate populatiei in general, cat si copiilor aflati in situatii de risc de separare de familie. Astfel, se are in vedere infiintarea, inclusiv la nivel de comuna, a gradinitelor cu orar prelungit, centrelor de zi, centrelor tip "scoala dupa scoala". Pe langa aceste servicii comunitare, la nivelul municipiilor vor fi infiintate centre de consiliere si sprijin pentru parinti  si copii.

Asistentii sociali de la nivelul serviciilor publice de asistenta sociala si persoanele cu atributii de asistenta sociala vor fi pregatiti in vederea identificarii si sprijinirii gravidei si mamei in risc de parasire a copilului.

Reteaua de asistenta sociala va fi dezvoltata la nivelul unitatilor sanitare care ofera servicii medicale pentru copii, iar Ministerul Sanatatii Publice va stabili unitatile in care urmeaza sa fie angajati asistenti sociali.

Ministerul Sanatatii Publice va continua programul de planificare familiala prin instruirea si implicarea medicilor de familie in activitatile de informare-educare-comunicare in domeniul planificarii familiale, sanatatii reproducerii si promovarii alaptarii. Un alt obiectiv este continuarea procesului de educatie medicala continua a furnizorilor de servicii de asistenta medicala primara in aceste domenii.

Monitorizarea activitatilor din domeniul protectiei si ingrijirii copilului  va fi efectuata de grupul la nivel inalt in domeniul protectiei si ingrijirii copilului, din cadrul Cancelariei Primului-ministru, care va prezenta, trimestrial, rapoarte Guvernului.

Sursa: Grupul la nivel inalt in domeniul protectiei si ingrijirii copilului, din cadrul Cancelariei Primului-ministru, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului.

27 Aprilie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abandon copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul