Cum iti ajuti copilul sa treaca peste anxietatea de separare. 5 metode care dau rezultate de fiecare data

/ / Modificat: 2023-05-11
Cum iti ajuti copilul sa treaca peste anxietatea de separare. 5 metode care dau rezultate de fiecare data

Copiii mici au tot felul de temeri, iar una dintre cele mai des intalnite este anxietatea de separare. Pornita dintr-o teama de abandon, aceasta anxietate incepe sa se manifeste in jurul varstei de 9 luni si poate aparea pana la varsta prescolara sau chiar si dupa ce copiii merg la scoala. Pe scurt, anxietatea de separare reprezinta teama copilului ca ar putea fi parasit de parinte sau ingrijitor. Aceasta se manifesta adesea prin plans, crize de furie din partea copilului si faptul ca nu doreste sa ramana intr-un loc fara mama sau tata.

Cel mai frecvent, anxietatea de separare se observa atunci cand parintele cu care copilul petrece cel mai mult timp se intoarce la serviciu sau cand micutii sunt inscrisi la cresa sau gradinita. Pentru a putea depasi mai usor aceasta teama a copilului, exista cateva strategii pe care orice parinte le poate pune in aplicare.

Gaseste o modalitate de a linisti copilul

Plansul isteric de la despartire poate fi calmat in mai multe feluri. Incurajeaza copilul sa respire adanc si ajuta-l sa se calmeze. Ii poti da la el o jucarie, un obiect sau o poza de acasa, care sa ii aminteasca tot timpul ca esti cu el. Un sticker lipit pe haina sau o inimioara desenata pe manuta il pot face sa treaca mai usor peste despartire dimineata.

Cand pleci de langa el, asigura-l permanent ca te intorci sa il iei

Indiferent ca il lasi la bunici, la cresa sau in grija bonei, asigura-l constant ca vei veni sa il iei dupa-amiaza. Vorbeste cu el in fiecare zi si explica-i ca nu il vei lasa acolo si ca intotdeauna te intorci dupa el.

Exersati despartirea prin jocuri de rol

Va puteti juca acasa de-a gradinita, repetand momentul despartirii. Luati-va la revedere, explica-i ca este momentul sa pleci si ca te vei intoarce dupa el, pentru a se familiariza cu acest pas.

Foloseste-te de povesti si filmulete cu mesaj

Poti alege unele povesti despre inceputul gradinitei sau filmulete educative pentru copii. Acestea trebuie sa aiba un mesaj linistitor si sa reitereze ideea ca oriunde l-ai lasa, te vei intoarce dupa el.

Jocurile de rol

Puteti inversa rolurile si sa va jucati de-a mersul la gradinita. In felul acesta, copilul va capata incredere si se va obisnui cu procesul, fiind el in rolul tau.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anxietate copil Copil parasit Copil abandonat

Articole recomandate

Citeste si despre