Cum tratezi gripa, daca esti insarcinata

/ / Modificat: 2019-01-14
Cum tratezi gripa, daca esti insarcinata

In timpul sarcinii, gripa reprezinta o amenintare, atat pentru sanatatea mamei, cat si a copilului. Sarcina creste riscul de a face complicatii serioase ale gripei, cum ar fi pneumonia. Complicatiile gripei duc la travaliu sau nastere prematura sau cresc riscul aparitiei altor probleme legate de sarcina.

Daca esti gravida si ai simptome de gripa, trebuie sa iei legatura cat mai repede cu medicul tau ginecolog. Doar acesta va decide ce medicatie trebuie sa urmezi. Daca iti prescrie medicamente, acestea au cel mai bun efect in primele 48 ore de la primele manifestari ale bolii. Exista beneficii si daca medicamentele sunt luate mai tarziu, insa intr-o masura mai mica.

Exista studii care au demonstrat ca exista riscul ca bebelusul sa se confrunte cu anomalii severe la nivelul creierului si maduvii spinarii - defecte de tub neural, daca mama are febra mare in primele 4-6 saptamani de sarcina.

Cum previi gripa

Cea mai buna metoda de a te proteja atat pe tine, cat si pe copil, este vaccinul antigripal. De altfel, specialistii recomanda vaccinarea antigripala tuturor femeilor care vor fi insarcinate pe perioada sezonului de gripa – frecvent intre lunile octombrie pana la sfarsitul lunii martie. Vaccinul antigripal care se administreaza intramuscular contine virus inactivat si este sigur, atat pentru mama, cat si pentru copil, in orice moment al sarcinii.

  • spala-te pe maini de mai multe ori pe zi, cu apa si sapun. In cazul in care apa si sapunul nu sunt disponibile, foloseste o solutie pe baza de alcool.
  • lenjeria de pat, tacamurile si farfuriile care apartin persoanelor bolnave nu ar trebui impartite cu nimeni inainte sa fie spalate.
  • suprafetele frecvent atinse trebuie curatate si dezinfectate cu detergent la domiciliu si la locul de munca, mai ales daca cineva este bolnav.

Cum se transmite gripa

Virusul gripal este un virus respirator foarte contagios care afecteaza toate grupele de varsta. Virusul are un efecte diferite asupra fiecarei persoane.

Intr-un studiu publicat in "The Journal of Infectious Disease" se arata ca virusul se raspandeste cel mai mult la 2-3 zile dupa aparitia simptomelor.

Virusul gripal se raspandeste usor, pe cale aeriana, prin picaturile de saliva emanate, prin stranut sau vorbit, pe o raza de aproape 2 metri. Poti lua gripa si daca atingi o suprafata sau un obiect folosit de un bolnav si apoi iti duci mana la nas sau la gura.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Raceala

Articole recomandate

Citeste si despre