Tatuajele in timpul sarcinii. Iti poti face tatuaje sau trebuie sa astepti pana dupa nastere?

/ / Modificat: 2023-04-23
Tatuajele in timpul sarcinii. Iti poti face tatuaje sau trebuie sa astepti pana dupa nastere?

Tot mai multe gravide isi pun intrebarea daca este sau nu permis sa-si faca tatuaje in timpul sarcinii. Unele isi doreau un tatuaj inca dinainte de sarcina, iar multe altele vor sa marcheze acest moment intr-un mod deosebit, astfel incat sa nu-l uite niciodata.

Sa-ti faci un tatuaj inseamna sa ti se injecteze cerneala in corp, asa ca este mai bine sa il eviti. Ori de cate ori o persoana introduce o substanta straina in corp, exista un risc pentru sanatatea persoanei si, in acest caz, si pentru copil.

Exista riscul de infectie sau de reactii alergice?

Exista o sansa de a dezvolta o infectie atunci cand o persoana isi face un tatuaj. Acest lucru este cua atat mai periculos in cazul femeilor insarcinate. In plus, nu toate unitatile respecta standardele minime de siguranta in ceea ce priveste igiena, echipamentul si acele. Prin urmare, daca acele folosite nu sunt de unica folosinta si nu sunt bine sterilizate, exista riscul de transmitere al hepatitei C, hepatitei B si HIV-ului.

Simptomatologia acestor boli este foarte variata. De exemplu, poate varia de la oboseala pana la febra si dureri articulare. Prin urmare, contractarea acestor patologii este periculoasa pentru femeile insarcinate, deoarece le poate transmite copilului. Tatuajul se poate infecta chiar si in timpul procesului de vindecare. Prin urmare, daca ai facut deja un tatuaj in timp ce erai insarcinata, cel mai bine este sa consulti un medic daca ai urmatoarele semne si simptome:

  • scurgere urat mirositoare
  • prezenta puroiului
  • frisoane sau transpiratie
  • temperatura ridicata

O analiza din 2016 concluzioneaza ca intre 0,5 si 6,0% dintre persoane dezvolta o infectie ca urmare a unui tatuaj. La randul sau, o infectie bacteriana se poate agrava in celulita (si mai dureroasa) sau septicemie.

Reactii locale la tatuaje

Un tatuaj proaspat efectuat este o rana deschisa, deci are o sansa semnificativa de a dezvolta o infectie. Prin urmare, o persoana cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi o femeie insarcinata, poate fi expusa unui risc crescut de infectie. In cazurile de reactii adverse locale, in jurul tatuajului pot fi observate urmatoarele semne:

  • Cresterea eritemului si a edemului
  • Crusta galbena
  • Supuratie de puroi
  • Durere severa

Componentele cernelurilor pot chiar declansa o reactie inflamatorie in regiunea tatuata. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea contin in compozitia lor diverse minerale care produc culoarea.

Modificari ale pielii in timpul sarcinii

Modificarile hormonale care au loc in timpul sarcinii determina schimbari la nivelul pielii. Pielea nu numai ca se extinde pentru a sustine copilul, dar devine si mai sensibila si delicata, la nivelulul intregului corp. 

Aceste expansiuni ale pielii pot duce la aparitia vergeturilor pe suprafata pielii, care pot afecta tatuajul. In cele mai multe cazuri, abdomenul si picioarele sunt zonele cel mai frecvent afectate.

Modificarile hormonale pot provoca, de asemenea, hiperpigmentarea unor zone specifice ale corpului sau macule hiperpigmentare reziduale. De fapt, 70% dintre femeile insarcinate se confrunta cu melasma.

Masuri de siguranta pe care sa le iei daca doresti totusi sa-ti faci un tatuaj

Daca te decizi totusi sa iti faci un tatuaj in ciuda faptului ca esti insarcinata, exista anumite precautii care trebuie sa le iei pentru a preveni un context nefavorabil:

  • Cauta un salon de tatuaje care respecta cu strictete normele sanitare si de igiena si are autorizatiile necesare pentru functionare
  • Foloseste un autoclav pentru a steriliza echipamentul si acele.
  • Verifica daca acele provin din ambalaje individuale, sigilate.
  • Folosirea de catre tatuator a unor manusi noi din latex.
  • Informeaza tatuatorul cu privire la sarcina.
  • Asigura-te ca tatuatorul este un practician inregistrat.

Dupa ce tatuajul este realizat, urmeaza instructiunile tatuatorului pentru a evita complicatiile si eventualele probleme. De exemplu, aplicarea de rutina a unei creme hidratante si utilizarea constanta a cremei de protectie solara pe zona proaspat tatuata.

 FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tatuaj Tatuaj copii Tatuaj familie

Articole recomandate

Citeste si despre