Te gandesti sa iti faci un tatuaj in timpul sarcinii? Iata ce ar trebui sa stii!

/ / Modificat: 2023-07-02
Te gandesti sa iti faci un tatuaj in timpul sarcinii? Iata ce ar trebui sa stii!

Perioada sarcinii este una in care viitoarele mamici ar trebui sa fie mult mai atente la obiceiurile pe care le au, la substantele nocive cu care intra in contact si care pot ajunge la bebelus. Pana si unele ingrediente chimice din cosmetice pot fi periculoase pentru copil. Sa nu mai vorbim despre medicamente, alcool sau tutun. Unele viitoare mamici se gandesc sa isi faca un tatuaj in timpul sarcinii, fie pentru a marca aceasta perioada din viata lor, fie din alte motive. Daca esti insarcinata, inainte de a trece pragul salonului de tatuaje, iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont!

In timpul sarcinii, pielea sufera numeroase modificari, din motive hormonale. Aspectul acesteia se poate schimba, iar iritatiile pot fi mult mai frecvente. Daca vrei sa te tatuezi, ia in considerare ca acea zona s-ar putea irita mai rau decat de obicei. In plus, tatuajul presupune injectarea de cerneala in piele. Nu toate saloanele lucreaza intr-un mediu steril, astfel ca riscul de a contacta anumite boli sunt mari. Cele mai frecvente astfel de afectiuni sunt hepatita B, C si HIV.

Un studiu din anul 2016 a scos la iveala ca pana la 6% dintre oamenii care isi fac un tatuaj dezvolta o infectie ulterior. Riscurile cresc, asadar, in timpul sarcinii, mai ales din cauza sistemului imunitar slabit.

Un alt lucru care se poate intampla este sa apara o reactie alergica la cerneala. Chiar daca te-ai mai tatuat in trecut si nu au fost probleme, tine cont de faptul ca, in timpul sarcinii, chimia din corp este modificata. Daca esti constienta de aceste potentiale riscuri, dar ai decis totusi sa iti faci tatuajul inainte de nastere, iata cativa pasi pe care sa ii urmezi inainte:

  • discuta cu medicul care iti urmareste sarcina si ia o decizie in consecinta;
  • alege un salon de tatuaj sigur, unde se lucreaza cu instrumente sterile;
  • discuta cu artistul care urmeaza sa iti faca tatuajul si spune-i ca esti insarcinata, daca sarcina nu este vizibila inca;
  • ia in considerare un tatuaj temporar, cu henna, care nu este invaziv.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tatuaj Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre