Serviciul in timpul sarcinii, cum ai grija de tine?

/ / Modificat: 2012-12-19
Serviciul in timpul sarcinii, cum ai grija de tine?

Serviciul in timpul sarcinii este un subiect destul de controversat. Pentru multe gravide, este modul lor de a ramane active si de a se simti utile, insa pentru altele, locul de munca reprezinta o corvoada greu de suportat. Iata in ce situatii nu ar trebui sa lucrezi in sarcina, cum gestionezi simptomele si cum sa ai grija de tine atunci cand alegi sa muncesti in sarcina!

Motive pentru a nu lucra in sarcina

Sarcina nu este o boala ca sa te tina izolata in casa sau imobilizata la pat. Multe gravide lucreaza fara probleme chiar si pana in momentul in care se declanseaza travaliul. Psihologii chiar recomanda acestora sa fie active cat mai mult timp din sarcina si sa se mentina conectate la mediul profesional si la viata cu care sunt obisnuite.

Exista totusi cateva situatii in care este mai bine sa intrerupi munca inca din sarcina timpurie. In general, medicul iti va interzice sa lucrezi daca ai o sarcina cu risc sau daca exista probleme sau complicatii care necesita repaus la pat. In plus, daca ai o istorie de probleme medicale precum avorturi spontane, nasteri premature, obstetricianul iti va recomanda sa intrerupi munca inca de la inceputul sarcinii.

Si in cazul in care munca se desfasoara intr-un mediu toxic, medicul te va sfatui sa intri in concediul de maternitate inca din momentul in care afli ca esti gravida. Expunerea la substante chimice nocive creste riscul efectelor teratogene si a altor probleme de dezvoltare la fat.

In cazul in care mediul in care lucrezi presupune suprasolicitare fizica, program de lucru prelungit sau in schimburi ori o cantitate crescuta de stres, atunci serviciul nu mai reprezinta o optiune pentru tine cand esti gravida.

Cum iti gestionezi greturile la serviciu?

Greturile matinale ti-ar putea da mari batai de cap la locul de munca. Este bine sa fii mereu pregatita cu cateva trucuri prin care sa le tii in frau:

  • evita mirosurile si aromele care stii ca iti provoaca greata;
  • serveste gustari cat mai dese si in portii mici;
  • consuma cat mai multe lichide;
  • foloseste benzi cu acupresura;
  • tine mereu in geanta bomboane sau produse cu ghimbir etc.

Cum ai grija de tine la serviciu?

Chiar daca ai primit avizul medicului pentru a munci in timpul sarcinii, nu inseamna ca activitatea ta profesionala se va desfasura la fel ca inainte. Este important sa tii cont de cateva reguli si sa ai mare grija de tine si de sanatatea ta, daca vrei sa nasti un bebe sanatos:

  • nu te suprasolicita fizic sau psihic;
  • fa pauze scurte si cat mai dese;
  • consuma alimente bogate in fier si proteine, care te ajuta sa ai energie pentru a face fata tuturor indatoririlor de serviciu;
  • cere ajutorul ori de cate ori ai nevoie - cu siguranta, in conditia ta, colegii vor fi mai mult decat dispusi sa te ajute;
  • imbraca-te si incalta-te confortabil;
  • alterneaza statul pe scaun cu miscarea (nu este indicat nici sa stai prea mult pe scaun, dar nici sa fii tot timpul in miscare - este important sa gasesti un echilibru).

Cum sa ramai activa in timp ce sarcina avanseaza?

Modul in care ai grija de tine si de sanatatea ta in sarcina timpurie te poate ajuta sa ramai activa si sa muncesti cat mai mult timp, chiar si pana la momentul nasterii. Nu uita sa te relaxezi cat mai mult, sa faci sport zilnic si sa stii intotdeauna cand sa spui "stop" atunci cand simti ca cedezi.

Tu cum ai avut grija de tine in sarcina si cu ce greutati te-ai confruntat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Serviciu sarcina Remedii greturi sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre