6 lucruri pentru care nu trebuie sa te simti vinovata in sarcina

/ / Modificat: 2017-07-28
6 lucruri pentru care nu trebuie sa te simti vinovata in sarcina

Emotiile, teama de necunoscut, entuziasmul sunt stari prin care trece orice femeie insarcinata din momentul in care afla ca in pantecele sau a prins viata un prunc. Timp de noua luni trairile sunt dintre cele mai diverse, mergand de la euforie pana la depresie. De cele mai multe ori, viitoarele mame se tem sa nu faca greseli care le-ar putea pune in pericol viata copilasilor nenascuti.

Fie ca e vorba despre ceva ce ai facut, ceva ce nu ai facut sau ceva ce nu ai facut suficient, vei gasi o multime de motive pentru a te simti vinovata sau rusinata. Expertii sunt de parere ca aceste anxietati vin din dorinta de a fi o mama perfecta. In plus, se pare ca multe mame cred ca cu cat se simt mai vinovate, cu atat inseamna ca isi iubesc mai mult copiii.

In realitate, insa, vina nu foloseste la nimic. Te face doar sa te simti prost. Asa ca scapa de aceste sentimente si priveste totul in mod pozitiv. Iti vom dezvalui in continuare cateva dintre lucrurile pentru care nu trebuie sa te simti vinovata cat timp esti insarcinata.

Pentru faptul ca mergi la serviciu in continuare

Multe femei aleg sa mearga la munca pana in ultimele saptamani de sarcina. O fac pentru ca, asa cum este legislatia conceputa, fiecare zi in plus de munca adauga un banut la indemnizatia de crestere a copilului. Dincolo de asta, angajatorii au rar intelegere chiar si fata de femeile insarcinate, motiv pentru care e posibil sa iti vina sa te desparti cu greu de serviciu tocmai pentru a nu crea dezamagire.

Se vor gasi multe persoane sa te acuze ca iti pui sarcina in pericol. Pana la urma, tu esti singura care poate hotari cand deja e prea mult. Daca fizic iti permiti sa mergi la serviciu zi de zi chiar si cand sarcina are opt luni nu ai de ce sa nu o faci.

Pentru faptul ca esti cea care pleaca prima de la petreceri

E posibil sa simti nevoia de mai mult somn. Cand esti insarcinata, organismul e mai sensibil, nu mai esti la fel de puternica si ai nevoie de mai mult repaos. Si mai ales de somn. De aceea, s-ar putea sa nu mai reusesti sa stai la party-urile cu prietenii pana tarziu in noapte, ci pe la 22:00 sa te retragi in glorie. Ei bine, n-ai motive sa te simti stanjenita. La urma urmei, porti in tine o alta viata, care e consumatoare de energie. S-ar putea sa mai dureze ani buni de acum incolo pana vei reusi sa pui din nou geana pe geana asa cum se cuvine.

Pentru ca simti nevoia sa mananci junk-food

Cand esti gravida, neoficial ti se permite orice. Nu trebuie sa te rusinezi ca opresti la fast-food pentru un hamburger sau o shaorma. Stii si tu ca ar trebui sa mananci cat mai sanatos posibil si poate ca de aceea ai mustrari de constiinta. Dar e mai bine sa mananci ceea ce poftesti decat sa suferi. E important sa nu exagerezi. Doua-trei patratele de ciocolata in plus nu omoara pe nimeni.

Pentru faptul ca abia astepti sa stii sexul copilului

"Nu-mi pasa ce este, sanatos sa fie", asa spui in gura mare, dar in adancul sufletului tau ai deja si un nume pentru fetita sau baietelul tau. E normal ca fiecare dintre noi sa avem o afinitate pentru un anumit sex al copilului. Si nu e motiv sa iti fie rusine pentru asta. Curiozitatea e normala. Evident ca vrei sa stii daca vei avea o fetita sau un baiat. Si nimeni nu te judeca pentru asta si nici nu se indoieste ca iti iubesti copilul doar pentru simplul fapt ca esti cuioasa sa afli mai repede ce e.

Pentru ca abia astepti sa nasti

E normal sa iti urasti sarcina. Li se intampla tuturor femeilor. Si asta pentru ca numai cine n-a purtat in pantece un copil de cateva kilograme nu stie cat de dificil este. E greu sa te misti, e greu sa mergi, e greu si sa stai si mai ales sa dormi. Cele noua luni sunt minunate, dar in acelasi timp sunt foarte dificile. Si e normal sa iti displaca si sa iti doresti in sufletul tau sa existe un buton de fast-forward pe care sa apesi si sa aduci mai aproape momentul nasterii.

Pentru ca nu ai burta perfecta

Canalele social-media ne-au obisnuit cu fotografii in care gravide cu o burta perfecta, parca sculptata in ceara, pozeaza mandre. Iar tu te uiti in oglinda si vezi o ditamai dunga negricioasa pe abdomen si eventual cu niste vergeturi vinetii care iti brazdeaza pielea. Si iti urasti pur si simplu burta si nu intelegi de ce la tine nu arata atat de bine incat sa-ti vina sa te lauzi cu ea. Ce trebuie sa stii este ca orice burta de gravida e frumoasa, fiindca in ea creste o viata, bate o inima.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Femeie insarcinata Serviciu sarcina Sexul copilului Pofte sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre