Chimioterapia in sarcina

/ / Modificat: 2012-02-21
Chimioterapia in sarcina

Chimioterapia, unul din tratamentele folosite pentru oprirea din evolutie a cancerului, avea pana nu demult o influenta necunoscuta asupra dezvoltarii fatului in sarcina. Cercetatorii belgieni au descoperit ca terapia cu medicamente anticanceroase nu afecteaza intr-o masura relevanta fatul, desi medicii asociaza chimioterapia administrata in primele 12 saptamani de graviditate cu un risc crescut de dezvoltare a malformatiilor congenitale.

In timp ce constatarile medicale au depistat o legatura intre chimioterapie si infertilitate, tratamentul impiedicand ovarele sa mai produca ovule, sarcina nu este supusa afectelor negative. Oamenii de stiinta de la Institutul Oncologic al Universitatii Leuvin din Belgia au urmarit cresterea a 70 de bebelusi cu mame care au urmat un tratament impotriva cancerului in perioada prenatala.

Rezultatele cercetarii indelungate arata ca medicamentele impotriva cancerului nu produc probleme de sanatate copilului, nici in pantec, nici mai tarziu in copilarie.

Actiunea chimioterapiei

Chimioterapia functioneaza dupa principiul simplu de a atinge, fara a distruge, celulele suse din interiorul tumorii canceroase, care sunt capabile sa se reproduca nedefinit. Medicamentele utilizate in acest scop prezinta un grad relativ de toxicitate, unele dintre ele afectand formula sanguina, parul, pielea sau alte organe.

Doza crescanda de medicamente anticanceroase inseamna sanse mai mari de eliminare a celulelor canceroase, insa implica si riscul distrugerii celor sanatoase. Ritmul de administrare depide de evolutia tumorii si de starea fiziologica a pacientului.

Chimioterapia dupa primul trimestru de sarcina

Un studiu de specialitate releva faptul ca 1 din 1000 de sarcini survine in cazul unei femei care este nevoita sa urmeze un tratament chimioterapic. In primele 3 luni de sarcina, medicii impartasesc opinia ca este preferabil sa se amane administrarea medicamentelor anticanceroase pana in cel de-al doilea trimestru, cand riscul malformatiilor descreste in mod considerabil.

Cercetatorii belgieni au derulat o cercetare amanuntita, pe termen lung, pentru a evalua coerent evolutia copiilor nascuti de mamici tratate de cancer in timpul sarcinii. Studiul are un esantion de 70 de copii, cu varsta medie de 2 ani si jumatate.

Doua treimi din copiii monitorizati s-au nascut prematur, inainte de 37 de saptamani. Micutii au fost supusi mai multor teste medicale, de inteligenta si comportamentale. Cei nascuti inainte de termen au inregistrat un coeficient de inteligenta mai mic cu aproximativ 11 puncte fata de copiii nascuti dupa cele 9 luni de sarcina.

Constatarile preliminare nu indica probleme de natura medicala sau psihologica in cazul copiilor care au luat parte la studiu.

Chimioterapia nu presupune intreruperea de sarcina

Initiatorii studiului recomanda femeilor care urmeaza tratamentul prin chimioterapie sa nu renunte la sarcina de teama efectelor substantelor chimice anticanceroase, dar nici sa isi intrerupa tratamentul timp de 9 luni din dorinta de a proteja bebelusul.

Mai mult decat atat, inducerea nasterii premature pentru a expune mai putin copilul chimioterapiei este o alta greseala fara un temei stiintific demonstrat. Posibilele consecinte ale nasterii premature sunt mult mai grave decat influenta nesemnificativa a medicamentelor utilizate in chimioterapie.

Medicii oncologi sustin chimioterapia in sarcina

Medicii oncologi confirma rezultatele studiului belgian si sustin chimioterapia in perioada de sarcina, in ciuda retinerilor multor femei care se tem pentru siguranta bebelusului mai mult decat pentru propria viata.

Totusi, specialistii in oncologie sunt precauti in administrarea anumitor tipuri de medicamente (precum metotrexatul), care detin contraindicatii privind malformatiile congenitale in sarcina. Din fericire, majoritatea substantelor folosite nu depasesc "bariera" placentei si si-au dovedit eficienta in foarte multe cazuri de-a lungul timpului.

In prezent, numarul viitoarelor mamici diagnosticate cu cancer creste direct proportional cu varsta tot mai inaintata a femeilor care decid sa aduca pe lume un copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre