Cum poti evita incontinenta urinara in sarcina

/ / Modificat: 2024-03-03
Cum poti evita incontinenta urinara in sarcina

 

Incontinenta urinara este o problema cu care multe femei pot ajunge sa se confrunte in timpul sarcinii. Desi este foarte des intalnita, mai ales dupa luna a cincea, ea continua sa fie un subiect tabu. Cu toate acestea, este un raspuns normal al corpului la transformarile prin care trece in timpul sarcinii, cand uterul se mareste si, odata cu el, si presiunea asupra vezicii urinare.

Incontinenta urinara in sarcina poate crea neplaceri si un sentiment de rusine. "Accidentele" pot sa apara cand te apleci, cand stranuti, cand razi sau cand te intinzi si ti se pare ca nimic nu este mai rau si mai jenant. Ei bine, incontinenta urinara in sarcina poate fi prevenita sau macar limitata, mai ales cu ajutorul unei rutine privind mersul la toaleta. Cand esti insarcinata, nu astepta niciodata pana in ultimul moment sa mergi la toaleta. Vezica ta sufera deja din cauza presiunii exercitate de uter, asa ca obisnuieste-te sa mergi la toaleta macar o data la doua ore si, de preferat, de fiecare data inainte de a pleca de acasa sau de la birou.

Ce faci pentru a evita pierderile de urina

O alimentatie corecta, o igiena riguroasa si exercitiile care ajuta la intarirea muschilor pelvini sunt de mare ajutor.

Evitati citricele, cofeina, ciocolata, bauturile carbogazoase, alcoolul si mancarurile picante, pentru ca acestea irita vezica. Evitati alimentele care stiti ca va constipa, pentru ca efortul prea mare depus la toaleta duce la slabirea muschilor din zona pelviana. Optati pentru alimente bogate si consumati cat mai multa apa, pentru a asigura sanatatea tractului urinar.

O alimentatie corecta ajuta la un bun control al greutatii in sarcina, ceea ce va diminua riscul de incontinenta urinara. Acumularea prea multor kilograme va creste presiunea asupra vezicii.

O igiena riguroasa va limita riscul de infectii urinare si, implicit, pe cel de incontinenta. Spalati-va frecvent, dar puteti folosi si servetele speciale pentru igiena intima. Apelati, de asemenea, cu incredere la absorbantele speciale pentru incontinenta, insa aveti grija sa le schimbati regulat, pentru a evita acumularea de germeni ce pot provoca infectii.

Exercitiile Kegel sunt si ele o "arma" eficienta contra incontinentei, ajutand la intarirea muschilor din zona pelviana si la un control mai bun al vezicii.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incontinenta urinara in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre