Anxietatea in timpul sarcinii poate creste riscul de nastere prematura. Cum evitam stresul

/ / Modificat: 2023-02-24
Anxietatea in timpul sarcinii poate creste riscul de nastere prematura. Cum evitam stresul

Cercetari recente pe aceasta tema au aratat ca suferinta unei tulburari precum depresia poate avea consecinte negative atat pentru mama, cat si pentru copil, de la complicatii in timpul sarcinii pana la cresterea riscului de aparitie a anumitor boli pe termen lung la copil.

Dar, pe langa depresie - care tinde sa fie cea mai frecventa afectiune mentala in timpul sarcinii - trebuie sa avem grija si de nivelul de anxietate in aceasta perioada.

Potrivit unui studiu recent, anxietatea in timpul sarcinii poate creste riscul de a avea o nastere prematura, asa ca mentinerea unei stari de relaxare in aceasta etapa este esentiala.

Anxietate in timpul sarcinii

Publicata in revista "Health Psychology", aceasta noua cercetare a Asociatiei Americane de Psihologie ne reaminteste importanta de a avea grija de sanatatea noastra mintala in timpul sarcinii.

Potrivit rezultatelor unui studiu la care au participat aproape 200 de femei, femeile care se confrunta cu anxietate in timpul sarcinii sunt mai predispuse sa nasca mai devreme decat cele care nu se confrunta cu ea.

O constatare speciala este ca cea mai puternica asociere dintre anxietate si nasterea prematura a fost gasita la femeile a caror anxietate a fost cauzata de temeri legate de sarcina in timpul celui de-al treilea trimestru, cum ar fi sanatatea copilului sau teama de nastere.

Studiile anterioare privind anxietatea in timpul sarcinii au constatat ca anxietatea poate creste, de asemenea, riscul de a avea o prima cezariana in comparatie cu femeile care nu erau anxioase.

Cum sa evitati anxietatea in timpul sarcinii

Asadar, in loc sa ne facem griji cu privire la "ce s-ar putea intampla", trebuie sa ne concentram pe evitarea anxietatii si pe mentinerea calmului. In timpul sarcinii, exista mai multe lucruri pe care le putem face pentru a obtine acest lucru:

1) Meditati si faceti exercitii de respiratie

Meditatia este una dintre cele mai eficiente modalitati de a evita anxietatea. Fie ca este vorba de muzica, de o meditatie audio ghidata sau de recitarea unei mantre, meditatia ne ajuta sa ne calmam mintea si sa tinem la distanta acele ganduri intruzive care nu ne aduc nimic pozitiv.

2) Evitati saturatia de informatii

Multe dintre temerile pe care le avem in timpul sarcinii sunt perfect valabile: cu totii ne dorim ca bebelusul nostru sa se dezvolte si sa se nasca sanatos. Cu toate acestea, unele dintre ele pot aparea atunci cand sarcina nu corespunde asteptarilor pe care le avem adesea, iar aceeasi supraincarcare de informatii ne face sa fim extrem de vigilente si sa punem la indoiala orice lucru care iese din "obisnuit", creand ingrijorari inutile.

3) Vorbiti cu medicul

Asa cum am mentionat mai devreme, radacina anxietatii se afla adesea in acele ganduri despre ceea ce "s-ar putea" intampla. In caz de indoiala, cel mai bine este sa va consultati medicul si sa ii cereti sa va ofere informatiile de care aveti nevoie pentru a avea o sarcina sanatoasa si pozitiva.

4) Ascultati muzica instrumentala

Pe langa meditatie si exercitii de respiratie, s-a dovedit ca si muzica instrumentala ne poate ajuta in aceasta etapa. Potrivit unui studiu, terapia prin muzica este o modalitate eficienta de a reduce nivelul de anxietate in timpul sarcinii si al travaliului.

5) Mergeti la terapie

In cele din urma, cel mai eficient mod de a trata orice problema de sanatate mintala in timpul sarcinii: consilierea. Daca anxietatea noastra nu se reduce sau depaseste temerile comune si ocazionale, cel mai bine este sa cautam ajutor profesional.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anxietatea Sarcina Nastere prematura

Articole recomandate

Citeste si despre