Cum tratam alergiile pielii in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2023-01-31
Cum tratam alergiile pielii in timpul sarcinii

In perioada sarcinii, corpul unei femei trece prin numeroase schimbari, de la cele hormonale pana la cele fizice. Se intampla frecvent ca gravidele sa aiba probleme cu pielea, iar cauzele pot fi multiple: fie se amplifica unele probleme deja existente sau simptomele lor, fie apar modificari la nivelul pielii din cauza sarcinii. Ce este de facut atunci cand avem alergii cutanate in timpul sarcinii?

Mancarimile si modificarea aspectului pielii in timpul sarcinii reprezinta simptome frecvente pentru viitoarele mamici. Acestea sunt de obicei benigne si trec de la sine dupa nastere, insa pot provoca neplaceri atunci cand femeile se confrunta cu ele. Cea mai cunoscuta este eruptia polimorfa a sarcinii, cunoscuta si sub numele de PUPPP. Este o afectiune inflamatorie, care trece spontan, dar le afecteaza pe multe gravide, mai ales in al treilea trimestru de sarcina sau imediat dupa nastere.

Se manifesta ca o urticarie, pe zona abdomenului, dar se poate extinde si pe spate, fese si coapse. Simptomele principale sunt mancarimi si inflamatii rosiatice la nivelul pielii. Acestea sunt neplacute pentru gravide, iar pentru a le atenua poate fi nevoie de creme care contin steroizi si antihistaminice orale, in functie de cat de puternice sunt simptomele.

O alta problema cu care se confrunta unele gravide este colestaza intrahepatica. Se manifesta prin mancarime severa si leziuni la nivelul pielii. Cauzele sunt multiple, fiind o combinatie de: predispozitie genetica, modificari hormonale si factori externi.

Dermatita atopica poate avea, de asemenea, simptome exagerate in timpul sarcinii. Este cea mai frecventa cauza a mancarimilor si eczemelor aparute la nivelul pielii in cazul femeilor gravide. Pana la 20% dintre acestea se confrunta cu dermatita atopica in sarcina. Spre deosebire de celelalte afectiuni, aceasta se declanseaza timpuriu, in primul sau al doilea trimestru de sarcina.

Pe langa cauzele mentionate, modificarile la nivelul epidermei in timpul sarcinii se pot datora si unor alergii. Pentru a le evita, se recomanda ca gravidele sa nu poarte haine stramte, sa faca bai si dusuri scurte, cu apa calduta si sa hidrateze bine pielea dupa fiecare baie.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergie bebelus Alergiile la bebelusi Sarcina alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre