Sarcina si leziunea la nivelul colului uterin

Intrebare:

- Am 28 ani si sunt la prima sarcina in 13 saptamani. In urma unui consult, mi s-a depistat o rana pe col. Am facut testul babes-papanicolau si a iesit tip II, nu sunt anomalii celulare. Insa altceva ma ingrijoreaza: PMN frecvente si flora microbiana polimorfa abundenta. Acest lucru inseamna ca am o infectie? Ce pot sa fac avand in vedere ca sunt insarcinata? Infectia va influenta evolutia copilasului? Am facut ecografie si dublu test la 12 saptamani, ecografia a fost buna, la celalalt test n-a venit inca rezultatul.

Raspuns:


 

Faptul ca prezentati o leziune la nivelul colului uterin asociata sarcinii creste bineinteles riscul sarcinii respective; conduita terapeutica stabilindu-se functie de evolutia in dinamica a leziunii respective.

Datorita modificarilor specifice perioadei de graviditate se poate ca leziunea respectiva sa-si mareasca dimensiunile fara ca sarcina in sine sa favorizeze si evolutia gravitatii leziunii.

Papanicolau clasa a II-a reprezinta prezenta unei inflamatii la nivelul zonei de recoltare (inflamatie in organismul uman apare ca raspuns fiziopatologic la factorii de agresiune: fie ca este rezultatul agresiunii microbiene, fie ca este rezultatul unei simple agresiuni fizice -scaderea umidifierii mucoasei genitale ca urmare a modificarilor concentratiei hormonilor sexuali putând explica aparitia inflamatiei).


De asemenea, cred ca in urma consultului obstetrical ati discutat si oportunitatea instituirii unui tratament medicamentos.

Conduita terapeutica adecvata trebuie stabilita in cadrul contextului clinic (in functie de leziunile observate la examinarea vizuala, colposcopica etc.), astfel ca este importanta o buna colaborare intre dumneavoastra si medicul curant pentru un management eficient al acestor modificari.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Tu intrebi,
mamicile raspund.

0
Buna seara
0
Sarcina pierduta sau nu?
0
Sarcina
intreaba orice »

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul