Cresterea in greutate pe parcursul sarcinii

/ / Modificat: 2012-01-19
Cresterea in greutate pe parcursul sarcinii

Numarul de kilograme reprezinta una dintre cele mai mari preocupari ale viitoarelor mamici. In timp ce o buna parte dintre gravidute se teme ca surplusul ponderal poate fi nesanatos si dificil de indepartat ulterior, exista si situatii in care mamicile se considera insuficient de corpolente pentru a sustine in mod ideal dezvoltarea fatului. Cresterea in greutate pe parcursul sarcinii se realizeaza in mod diferit pentru fiecare femeie, in functie de metabolism si stilul de viata al acesteia.

Prin urmare, un numar ideal de kilograme pentru sarcina nu exista. In schimb, specialistii spun ca un castig de greutate normal este de 300 de grame la 7 zile pana la 20 de saptamani, iar apoi de 500 de grame pe saptamana, intre 20 si 40 de saptamani.

Cresterea normala in greutate



Foto: healblog.net

In medie, o femeie normala cu o constitutie atletica si o dieta echilibrata in sarcina va acumula in jur de 12,5 kilograme. Cu toate acestea, o graviduta poate creste in greutate si cu 23 de kilograme, fara ca sarcina sau bebelusul sa aiba de suferit.

Inainte sa iti supraevaluezi greutatea, aminteste-ti ca in afara de tesutul gras al corpului tau, ea reflecta si masa bebelusului, a lichidului amniotic, a muschilor uterini extinsi, a sanilor mariti si a lichidului corporal in exces.

Cifrele depind de greutatea obisnuita pre-sarcina, metabolism si nivelul de activitate. Iata care sunt limitele ponderale acceptate de specialisti ca fiind normale in timpul sarcinii, in functie de constitutia femeii:

  • subponderalitate - intre 13 si 19 kg;
  • ponderalitate normala - intre 11 si 17 kg;
  • supraponderalitate - intre 7 si 12 kilograme;


Un control medical de specialitate este necesar pentru stabilirea numarului minim si maxim de kilograme pe care il poti acumula. Cu toate ca o dieta iese din discutie in aceasta perioada delicata, controlul caloriilor consumate este si el crucial pentru o evolutie pozitiva a sarcinii.

Tulburarile de greutate in sarcina

Desi intervalul greutatii normale este destul de vast, atentie la dezavantajele de a te situa in afara limitelor extreme.

Un numar prea mic de kilograme este asociat cu nasterea unui bebelus subponderal, mai ales daca mama fumeaza, nu se hraneste normal si consuma bauturi alcoolice.

La polul opus, supraponderalitatea te predispune varicozei (spargerea vaselor de sange), tulburarilor de respiratie, hiperaciditate gastrica si inflamatii ale tesuturilor. Exista totodata un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala, diabet sau preeclampsie.

Tocmai din acest motiv, medicii sfatuiesc femeile cu exces ponderal sa slabeasca cel putin 6 sau 7 kilograme inainte sa conceapa un copil.

Controlul greutatii in sarcina

  • in loc sa te ingrijorezi tot timpul asupra numarului concret de kilograme pe care il ai, mai bine concentreaza-te pe nutritie: alege o dieta echilibrata, iar corpul tau se va ocupa de restul necesitatilor bebelusului;
  • in cazul in care te confruntai, inainte de sarcina, cu probleme de greutate (suponderabilitate sau supraponderabilitate) apeleaza la ajutorul unui nutritionist capabil sa te ajute in aceasta privinta;
  • daca obisnuiesti sa te cantaresti in mod regulat la domiciliu, fa-o la un interval de cate doua saptamani, dimineata: in acest fel, diferentele corecte nu vor fi influentate de fluctuatiile de lichide din timpul zilei;


Daca observi o crestere in greutate prea rapida si greu de explicat in ultimele trei luni de sarcina, contacteaza-ti medicul imediat. Poate fi vorba de retentie acuta de lichid sau preeclampsie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere greutate sarcina Kilograme sarcina Greutate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre