Acidul salicilic poate fi folosit in siguranta in timpul sarcinii si alaptarii?

/ / Modificat: 2023-07-27
Acidul salicilic poate fi folosit in siguranta in timpul sarcinii si alaptarii?

In timpul sarcinii si alaptarii, femeile se afla intr-un moment crucial in care trebuie sa ia decizii importante pentru sanatatea lor si a bebelusilor lor. Printre preocuparile frecvente care apar se numara siguranta utilizarii acidului salicilic, un compus care se gaseste frecvent in produsele de ingrijire a pielii.

Ce este acidul salicilic?

Acidul salicilic este un compus utilizat in produsele de ingrijire a pielii datorita proprietatilor sale exfoliante si antiinflamatorii. Se gaseste intr-o varietate de formule, cum ar fi geluri, creme si lotiuni. Utilizarea topica a acestui ingredient activ este asociata cu rezultate benefice pentru urmatoarele afectiuni:

  • acnee;
  • keratosis pilaris;
  • psoriazis;
  • dermatita seboreica;
  • veruci.

Functia sa este de a reduce eritemul si inflamatia pielii. Cu toate acestea, in doze mari, poate fi folosit si ca peeling chimic.

Efecte adverse ale acidului salicilic

Inainte de a utiliza ingredientul activ pentru prima data, este important sa il testezi pe o zona a pielii pentru a preveni orice alergie. Unele dintre cele mai frecvente reactii alergice includ urmatoarele:

  • mancarimi;
  • dificultati de respiratie;
  • edem;
  • urticarie.

Daca prezinti oricare dintre aceste simptome, se recomanda sa intrerupi imediat utilizarea acidului salicilic si sa te adresezi medicului.

Sarcina si acidul salicilic

In ceea ce priveste utilizarea acidului salicilic in timpul sarcinii, exista unele preocupari legate de capacitatea acestuia de a traversa bariera placentara si de a afecta potential fatul. Cu toate acestea, studiile stiintifice sunt limitate si s-au concentrat mai ales pe utilizarea orala a unor doze mari de acid salicilic, mai degraba decat pe aplicarea locala.

Un studiu publicat in International Journal of Women's Dermatology recomanda evitarea sau utilizarea cu precautie a peelingurilor cu acid salicilic in timpul sarcinii, in special in primul trimestru, din cauza asocierii teoretice cu un risc crescut de malformatii congenitale.

Intre timp, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie considera ca utilizarea topica a acidului salicilic este sigura in concentratii mici pana la moderate, deoarece acesta este absorbit in cantitati minime in sange.

In concluzie, in timpul sarcinii, ideal este sa pastrezi pielea curata, fara machiaj sau prea multe produse cosmetice.

In timpul sarcinii tenul trebuie curatat cu un sapun bland si este indicat sa folosesti doar produse cosmetice care sunt recomadate a fi folosite in timpul sarcinii.

Folosirea acidului salicilic in timpul alaptarii

Informatiile privind utilizarea acidului salicilic in timpul alaptarii sunt putine. Deoarece acidul salicilic este absorbit in cantitati mici prin piele, este putin probabil sa prezinte un risc semnificativ pentru sugar atunci cand este aplicat local.

De fapt, un studiu publicat in revista Drugs recomanda utilizarea acidului salicilic la femeile care alapteaza pentru tratamentul acneei. Cu toate acestea, se recomanda prudenta atunci cand se aplica produse care contin acest exfoliant in zona sanului pentru a evita ingerarea accidentala de catre copil.

Care sunt alternativele sigure la acidul salicilic?

In timp ce utilizarea locala a acidului salicilic in concentratii mici pana la moderate este in general considerata sigura in timpul sarcinii si alaptarii, unele femei pot prefera sa il evite cu totul.

Din fericire, exista alternative sigure pentru ingrijirea pielii in aceste perioade, cum ar fi produsele care contin acid glicolic, acid lactic sau acid azelaic.

Acidul azelaic, de exemplu, dupa cum explica The American Academy Association, este un ingredient activ care este utilizat pe scara larga in dermatologie pentru rozacee, acnee si chiar protocoale de depigmentare.

Deoarece absorbtia este minima si cea mai mare parte a produsului ramane in epiderma, acesta poate fi folosit pentru a trata rozaceea si acneea.

Deoarece absorbtia este minima si cea mai mare parte a produsului ramane in epiderma, acesta este clasificat ca fiind sigur in timpul sarcinii. De asemenea, protejeaza pielea de radicalii liberi daunatori si lumineaza fata.

  • FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Alaptare Medicamente

Articole recomandate

Citeste si despre