Cercetatorii au demonstrat: O parte din copil ramane in mama, dupa nastere

/ / Modificat: 2019-01-07
Cercetatorii au demonstrat: O parte din copil ramane in mama, dupa nastere

Se spune ca, atunci cand devii mama, copilul tau va fi prezent in inima ta pentru totdeauna. Si este perfect adevarat. Iar lucrul acesta s-a demonstrat si din punct de vedere stiintific. Cercetatorii au aratat ca materialul genetic al bebelusului ramane in corpul mamei ani buni dupa nastere.

Acest transfer al celulelor de la un caracter distinct genetic la mama se numeste microchimerism fetal. Cu alte cuvinte, este o amprenta pe care bebelusul o lasa “amintire” locului in care si-a petrecut 9 luni. Aceste ramasite din celule nu raman in uter, ci migreaza catre alte organe.

Asta se intampla in timpul fiecarei sarcini, chiar si in cazul celor care se termina cu un avort spontan, potrivit cercetatorului dr. Amy Boddy. Celulele s-au dovedit a fi prezente in organele mamelor timp de decenii dupa nastere, cum se precizeaza pe site-ul mother.ly.

„In prezent, nu stim daca si ce impact au celulele fetale asupra sanatatii mamei, in timpul sau dupa sarcina”, spune dr. Boddy. Aceste celule pot fi pur si simplu subproduse ale sarcinii si sa nu aiba vreun impact asupra corpului mamei.

Dr. Boddy explica ca celulele migreaza prin placenta la mama pentru a sprijini copilul dupa nastere prin alaptare si legatura mama-copil si mai spune ca cercetatorii sunt foarte interesati de modul in care celulele copilului reusesc sa ramana in corpul mamei zeci de ani dupa sarcina, deoarece raspunsul ar putea avea un rol in continuarea cercetarilor transplantului de organe si a bolilor autoimune.

“Am propus o idee conform careia aceste celule fetale pot fi utile in transferul resurselor copilului dupa sarcina. Acesta este un cadru teoretic bazat pe biologia evolutionista. Imaginati-va ca fatul stabileste un fel de polita de asigurare in interiorul mamei pentru a se asigura ca exista resurse dupa nastere", a spus dr. Boddy.

Celulele fetale sunt la fel ca celulele stem?

Unele studii arata ca celulele fetale, care sunt asemanatoare cu celulele stem, pot contribui la vindecarea ranilor din corpul mamei sau pot proteja impotriva bolii Alzheimer.

Exista lucrari care indica faptul ca acestea au un rol in dezvoltarea artritei reumatoide. Intelegerea microchimerismului fetal ar putea fi, de asemenea, benefica pentru tratarea problemelor legate de alaptare si poate chiar de tulburarile psihologice asociate cu sarcina.

Desi sunt multe intrebari fara raspuns despre microchimerismul fetal, cel mai placut este sa stii ca porti in tine, pentru totdeauna, o parte din copilul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre