De la ce varsta pot consuma citrice bebelusii?

/ / Modificat: 2024-03-11
De la ce varsta pot consuma citrice bebelusii?

 

Introducerea de alimente noi pentru copilul tau ii permite acestuia sa exploreze gusturile si texturile pe masura ce invata sa manance. Din cauza aciditatii si a consistentei lor, mamele se intreaba adesea cand pot incepe bebelusii sa manance citrice. Gustul si beneficiile pentru sanatate se combina in aceste fructe zemoase. Iata care este momentul ideal pentru a le introduce in dieta micutului tau si cateva strategii pentru a le oferi in siguranta.

Cele mai comune citrice si beneficiile lor

Citricele sunt un grup de fructe care se caracterizeaza prin gustul lor acru sau dulce-acrisor, suculent, colorat si cu aroma intensa. Pentru ca sunt mai dulci, mandarinele si portocalele sunt cele mai intalnite in alimentele pentru copii.

Lamaia, lamaia verde si grepfrutul fac parte, de asemenea, din acest grup, desi, cu cateva exceptii, nu sunt, in general, pe placul copiilor.

Aceste fructe sunt o sursa importanta de vitamina C in alimentatia copiilor. Acest micronutrient intareste sistemul imunitar, favorizeaza vindecarea, este implicat in formarea colagenului, a oaselor si a dintilor si imbunatateste absorbtia fierului din alimente. Prezenta sa in primii ani de viata este esentiala.

Cum sa oferi citricele bebelusilor in siguranta?

Este important sa introduci citricele treptat si sa urmaresti orice reactie pe care acestea o provoaca bebelusului tau. Daca observi eruptii cutanate, iritatii sau tulburari de stomac, consultati medicul pediatru inainte de a continua. Daca copilul are urticarie, umflaturi, varsaturi sau dificultati de respiratie, solicita imediat asistenta medicala.

Iata cateva sfaturi:

-Spala bine coaja fructului inainte de consum.
-Alege cate un citric pe rand, fie mandarine, fie portocale.
-Ramai intotdeauna alaturi de copil in timp ce mananca.
-In functie de varsta copilului , taie fructul in felii sau bucati mici.
-Asigura-te ca indepartezi pielea, membranele care acopera segmentele si semintele pentru a evita riscurile de sufocare.
-Primele dati cand ii dai copilului fructe citrice, fa-o dimineata, inainte de ora 15.00. Vei avea toata ziua la dispozitie pentru a observa eventualele reactii.
-Nu exagera cu cantitatea de citrice pe care i-o dai bebelusului. O cupa sau doua sau trei lingurite pe zi poate fi un bun punct de plecare. Totusi, iti reamintim ca alimentatia complementara trebuie sa fie variata, introducand un aliment nou in fiecare zi sau la fiecare 2 sau 3 zile, conform ultimului Consensus privind alimentatia complementara al Societatii Latino-Americane de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica.

Cum sa tai fructele citrice in functie de varsta copilului?

Fiecare bebelus are propriul ritm de dezvoltare. Tu si medicul pediatru veti stabili cel mai sigur mod de a-i oferi alimente copilului. Cu toate acestea, iata cateva sfaturi despre cum sa tai sau sa prepari citricele in functie de varsta copilului tau.

  • Intre 6 si 8 luni: se spala foarte bine coaja de portocala si se taie in segmente mari. Se lasa coaja, dar se indeparteaza toate semintele si membranele. Lasa copilul sa tina fructul in mana si sa suga si sa mestece pulpa pentru a explora acest aliment. Asigura-te ca il supraveghezi in permanenta.
  • Intre 9 si 17 luni: in aceasta etapa, micutul isi va fi dezvoltat capacitatea de prindere cu clestele si poate profita de ea pentru a lua bucati mici de portocale sau mandarine si a le pune in gura. Taie bucati din fructul fara membrana si fara samburi, cam de marimea varfului degetului tau.
  • De la 18 luni: Daca ai incredere in capacitatea copilului tau de a mesteca si inghiti, ia in considerare treptat oferirea unor bucati mai mari de fructe cu membrana intacta.


Este in regula sa ii dau copilului meu suc de portocale stors?

Desi poate parea mai usor sa oferi citricele in sucuri sau smoothie-uri, nu este ideal. Academia Americana de Pediatrie spune ca sucul nu ar trebui introdus in alimentatia unui bebelus inainte de varsta de 12 luni. Specialistii spun ca este de preferat sa manance citricele in segmente sau bucati pentru a profita de substantele nutritive si a ingera fibrele pe care le contin. Aceasta componenta ajuta tranzitul intestinal al bebelusilor.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Citrice

Articole recomandate

Citeste si despre