Bebelusul tau s-a lovit la cap? Semnele la care sa fii atenta pentru a-ti da seama daca este ceva grav

/ / Modificat: 2024-04-23
Bebelusul tau s-a lovit la cap? Semnele la care sa fii atenta pentru a-ti da seama daca este ceva grav

 

Fiecare lovitura sau cazatura a unui copil mic este motiv de ingrijorare pentru parinti. Indiferent ca micutul a cazut din pat, a cazut in casa in timp ce incerca sa mearga sau s-a lovit la locul de joaca, sunt cateva semne la care mamele si tatii trebuie sa fie atenti, pentru a stabili daca este o problema grava sau nu. 

In primii ani de viata, loviturile sunt frecvente in randul copiilor. Chiar daca bebelusii au un instinct de auto-conservare puternic si se protejeaza atunci cand cad, se pot intampla si accidente nefericite, care sa necesite ingrijiri medicale. Dintre toate tipurile de lovituri, cele la cap ii ingrijoreaza cel mai mult pe parinti si pe buna dreptate. De obicei, bebelusii plang timp de cateva minute, dupa care uita de lovitura. Parintii insa trebuie sa fie atenti la cateva semnale si, daca observa aceste lucruri, sa mearga de urgenta cu copilul la spital, pentru un consult amanuntit. 

Semnele care indica o lovitura serioasa la cap 

  • Somnolenta puternica. Daca bebelusul doarme mai mult decat de obicei, se trezeste greu sau este molesit, este un semn ca lovitura la cap este una serioasa. 
  • Starea de iritabilitate si nervozitate. Daca micutul este greu de consolat si nu exista niciun alt motiv pentru care ar putea fi nervos (foame, somn, scutec plin), este un alt semn care ar trebui sa te trimita la un control. 
  • Dereri de cap, de gat, vedere incetosata, dureri de spate, ameteli, in cazul copiilor mai mari, care pot verbaliza simptomele. 
  • Mers anormal, dezechilibru. 
  • Vedere care nu focalizeaza sau faptul ca ii fug ochii. 
  • Adancitura in loc de umflatura (cucui) pe suprafata capului. Acest lucru poate indica o fractura a cutiei craniene. 
  • Schimbari de comportament ingrijoratoare si aparent fara alt motiv. 

FOTO: Freepik

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Lovitura la cap

Articole recomandate

Citeste si despre