Ce inseamna cand visezi ca nasti, in timp ce esti insarcinata

/ / Modificat: 2023-05-28
Ce inseamna cand visezi ca nasti, in timp ce esti insarcinata

Sarcina aduce numeroase schimbari in viata femeii, atat la nivel fizic, cat si la nivel psihologic. Sentimentele gravidelor oscileaza intre teama, anxietate, nerabdare, asteptare, incertitudine si, ca si cum nu ar fi destul de puternice in timpul zilei, acestea se reflecta si in visele din timpul sarcinii.

Se spune ca femeile insarcinate viseaza mai des si mai clar, probabil datorita faptului ca se trezesc de mai multe ori pe noapte. Visele care implica nasterea sunt probabil cele care revin cel mai des. Dar ce inseamna sa visezi ca nasti atunci cand esti insarcinata?

Patricia Garfield, psiholog, spune ca este normal ca schimbarile, setimentele si senzatiile pe care le experimenteaza femeile in timpul sarcinii sa se reflecte si in vise.

Prin urmare, este perfect normal sa visezi momentul nasterii, care te nelinisteste probabil cel mai mult, mai ales daca esti la primul copil. Intrebari precum "va fi totul bine?", "voi sti sa recunosc momentul?", "bebe se va naste sanatos?" sunt ceva normal si apar tot mai des pe masura ce te apropii de momentul venirii pe lume a pruncului tau; si, odata cu ele, si visele despre nastere.

De ce ai cosmaruri legate de nastere

Cand dormim, creierul nostru lucreaza in continuare, iar toate temerile, nesigurantele si intrebarile care ne nelinistesc in timpul zilei se manifesta in subconstient sub forma viselor, care, in acest caz, se pot transforma in cosmaruri.

Daca esti insarcinata si, in plus, esti la prima nastere, faptul ca nu stii exact ce te asteapta, combinat cu teama, poate aduce cosmaruri. Dar nu trebuie sa te ingrijoreze un vis urat despre natere, nici sa incerci sa cauti semnificatii ascunse sau sa intri in panica.

Unele femei viseaza ca nasc prematur. Altele viseaza ca au o nastere cu complicatii sau ca nasc in locuri necunoscute si periculoase. Altele au povestit chiar ca au visat ca au nascut copii mari sau chiar animale.

"Multe femei devin exagerat de anxioase in timpul sarcinii pentru ca nu stiu ca este normal sa visezi mai mult in aceasta perioada. Si mai ales ca este normal sa ai vise nelinistite. Visele despre travaliu si nastere, desi sunt alarmante, in realitate ajuta corpul sa se pregateasca pentru ce urmeaza, sunt un fel de exercitiu", explica Patricia Garfield.

Vise frecvente in sarcina

Visele despre nastere nu sunt singurele recurente in sarcina. De fapt, se pare ca fiecare trimestru de sarcina este caracterizat de un anumit tip de vise, care par sa fie raspunsul la nelinistile specifice fiecarei perioade.

  • Visele cu apa sunt mai frecvente in primul si in ultimul trimestru de sarcina. Garfield a explicat ca apa este un simbol pentru lichidul amniotic si pentru viata. Prin urmare, gravidele viseaza des marea, rauri, animale acvatice, izvoare sau viseaza ca inoata.
  • Visele despre sexul bebelusului sunt, de asemenea, foarte des intalnite, mai ales in prima jumatate a perioadei de gestatie. Majoritatea mamelor vor sa afle cat mai repede daca vor avea fetita sau baiat, iar aceasta neliniste le urmareste si in vis. Multe femei spun ca au aflat in vis sexul bebelusului, insa in realitate sansele ca acest lucru sa se intample sunt de 50-50. Ca sa nu mai spunem ca poate fi vorba si de o chestiune de dorinta.
  • Visele despre numele bebelusului pot aparea in orice faza a sarcinii, in special la femeile care inca nu au hotarat cum isi vor boteza copilul. Unele le caracterizeaza ca fiind revelatorii.
  • Visele in care copilul iti apare cu trasaturi fizice clar definite sunt tot mai dese pe masura ce se apropie nasterea. Studiile arata ca in jur de 15% dintre gravide viseaza cum va arata copilul, iar procentul creste odata cu avansarea sarcinii. Unele femei viseaza atat de clar chipul copilului lor, incat pot identifica parintele cu care seamana cel mai bine. Explicatia este una simpla: toate mamele sunt nerabdatoare sa isi cunoasca bebelusii.
  • Visele erotice nu dispar odata ce ai ramas insarcinata. Ba chiar s-ar putea sa devina mai frecvente, in special in trimestrul al treilea. Unii ar spune ca sunt determinate de modificarile hormonale, insa psihologul Patricia Garfield opineaza ca ele se nasc din preocuparea femeii cu privire la schimbarile fizice prin care trece si din teama ca s-ar putea sa nu mai fie atat de atragatoare ca inainte.
  • Cosmarurile legate de calitatile de mama sunt, de asemenea, foarte dese. Ele vin din indoielile pe care orice femeie le are cu privire la maternitate si urmaresc gravidele cam pe toata perioada sarcinii.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stii despre visele din sarcina sunt ca ele sunt doar atat: vise.

Nu au caracter premonitoriu, nu au semnificatii ascunse. Vorbeste, totusi, despre ele, cu partenerul, daca asta te ajuta sa te relaxezi, sau chiar cu medicul care iti monitorizeaza sarcina, pentru ca el iti va spulbera orice temere si orice indoiala pe care le porti in subconstient.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre