Cum calculam data nasterii (DPN)?

/ / Modificat: 2017-02-03
Cum calculam data nasterii (DPN)?

Data nasterii, cunoscuta si cu abrevierea DPN, este prima valoare pe care vrei sa o calculezi imediat ce ai vazut ca testul de sarcina a iesit pozitiv. Vestea ca vei fi mamica iti declanseaza, pe buna dreptate, dorinta arzatoare de a marca in calendar marea zi in care vei tine puiul la piept. Numeri cele 9 luni din clipa in care ai descoperit sarcina, apoi te razgandesti si iti amintesti ca sunt de fapt 40 de saptamani. Confuzia se instaleaza in doar 5 minute de la constientizarea minunii, iar tu mai ai si alte aspecte pentru care sa iti faci in griji in continuare.

Iata cum poti sa afli data probabila a nasterii inainte sa vizitezi medicul ginecolog.

Daca nu iti este suficient sa cunosti anotimpul in care vei naste, iar matematica nu te sperie suficient de mult sa iti lasi curiozitatea deoparte, exista doua modalitati de stabilire aproximativa a DPN-ului la tine acasa.

Imprecizia calculului este data de factorii diversi de care trebuie sa tii cont, de la saptamanile de amenoree (lipsa menstruatiei) pana la durata ciclului tau menstrual si sansele reduse (de 5%) ca puiul tau sa vina pe lume chiar in a 40-a saptamana de la conceptie. Un termen normal variaza de la 38 la 42 de saptamani.

Tipuri de calcul pentru data nasterii

Cea mai precisa metoda de calcul pentru data nasterii este ecografia, cu ajutorul careia medicul preconizeaza evenimentul in functie de lungimea fatului si pozitia lui in uter, precum si dupa forma placentei. In cazul in care nerabdarea este prea mare si nu poti astepta consultul medical, exista si alte tipuri de calcul, mai mult sau mai putin exacte.

O varianta este sa numeri saptamanile in care nu ai fost la menstruatie, incepand cu prima zi a ultimului ciclu. Adauga 280 de zile (echivalentul celor 40 de saptamani de sarcina), iar rezultatul iti va oferi o idee orientativa asupra datei de nastere. Erorile pot interveni din pricina variatiilor menstruale frecvente (daca ai un ciclu menstrual mai scurt, poti naste mai repede si viceversa).

O alta metoda de calcul presupune sa identifici ziua in care ovulul a fost eliberat in trompele uterine. Femeile care si-au urmarit cu atentie ovulatia pot detine aceasta informatie (gratie testelor speciale, termometrelor bazale sau schimbarilor mucusului cervical). Asadar, poti adauga 38 de saptamani zilei in care s-a petrecut ovulatia si vei obtine o data estimativa a nasterii.

Motivul pentru care identificarea timpurie a zilei in care bebelusul paseste pe lume nu tine doar de evolutia sarcinii, ci si de faptul ca nu se poate afla momentul precis in care ovulul a fost fecundat de spematozoid (chiar daca ovulatia se petrece in ziua X, fertilizarea ovulului poate dura pana la 24 de ore sau mai mult).

Data nasterii: exemplu de calcul

Ovulatia apare dupa aproximativ 14 zile de la prima zi a ultimei menstruatii, moment in care ovulul poate fi fecundat. Dupa 266 de zile (38 de saptamani) de la conceperea fatului, va avea loc in mod normal nasterea.

Iata un exemplu de calcul bazat pe o formula simpla. Daca ultima ta menstruatie a inceput pe data de 15.12.2011, adauga valoarea 7 acestei zile:

15 + 7 = 22

Apoi, din numarul lunii calendaristice, 12 (decembrie), scade 3:

12 - 3 = 9 (septembrie)

Pentru an, adauga valoarea 1:

2011 + 1 = 2012

Asadar, data probabila a nasterii bebelusului, in functie de prima zi a ultimei menstruatii, este 22 septembrie 2012. Poti oricand sa apelezi la calculatorul DPN, unde poti afla in cateva secunde cand va veni pe lume bebelusul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre