Ciclul menstrual

/ / Modificat: 2012-08-01
Ciclul menstrual

Ciclul menstrual reprezinta perioada dintre doua menstruatii. Femeile sunt sfatuite sa insemneze intr-un calendar data care corespunde primei zile de sangerare (prima zi de menstruatie). Prima zi a ciclului menstrual corespunde primei zile de sangerare din cadrul menstruatiei. Ciclul menstrual dureaza de obicei 28 de zile, dar la unele femei poate fi, in mod normal, mai scurt sau mai lung (pana la 35  de zile).

La mijlocul ciclului menstrual are loc ovulatia. Multe femei stiu care este perioada ovulatiei pentru ca au cicluri menstruale regulate si simt durerea specifica eliberarii ovulelor nefertilizate din ovar. Un ciclu menstrual normal, o menstruatie cu caracteristici normale, sunt, cel mai probabil dovada prezententi ovulatiei. Pe de alta parte, ciclurile menstruale neregulate, prea lungi sau prea scurte, menstruatiile prea abundente sau prea slabe cantitativ pot sugera o dereglare a ovulatiei.


Exista mai multe tipuri de teste care sa indice prezenta ovulatiei si perioada exacta in care ovulatia are loc. Dozarea progesteronului din sange poate confirma existenta ovulatiei intr-un ciclu menstrual.


Progesteronul este un hormon secretat de ovar in timpul unui cilclu menstrual normal.  
In mod evident, nivelul sau scade in a doua parte a ciclului menstrual daca sarcina nu apare.

O metoda simpla si fara nici un cost pentru aprecierea momentului ovulatiei este masurarea temperaturii. Deoarece temperatura variaza in timpul unei zile, este recomandat ca masuratoarea ei sa se faca dimineata devreme, pe la aceeasi ora. Cel mai bine este sa notati timp de o luna, in fiecare zi (daca aveti un ciclu regulat), cate grade a indicat termometrul. De obicei temperatura este mai mica inainte de ovulatie si mai mare in timpul ei. Desi aceasta metoda nu este perfecta, ofera indicatii destul de exacte.

O alta metoda de detreminare a momentului ovulatiei este metoda mucusului cervical, care este azi mai putin folosita.

Azi se prefera folosirea testelor de ovulatie. In farmacii exista teste de ovulatie care pot preciza cu destula exactitate momentul ovulatiei si te pot orienta in privinta momentului in care trebuie sa ai contact sexual pentru a concepe un bebelus.

O metoda foarte fidela pentru aprecierea momentului ovulatiei este monitorizarea foliculara prin ecografie. Aceasta se face doar in cabinetele medicilor specialisti si presupune ecografii seriate, la interval de cateva zile prin care se urmareste prezenta unui folicul si cresterea lui pana la momentul ovulatiei.

Examinarea uterului

Examinarea fizica in cursul unui consult ginecologic permite medicului sa observe uterul. Acesta poate identifica eventualele probleme ale uterului si anexelor (trompe si ovare) ca spre exemplu, fibroamele, sau chisturile ovariene mai mari.

Pentru un diagnostic mai exact se recomanda examinarea ecografica, cel mai fidel cu sonda introdusa vaginal - ecografie transvaginala. Examenul presupune introducerea unei sonde vaginale acoperite de protectie in interiorul vaginului pentru vizualizarea optima a organelor genitale feminine. Desi este usor neplacut, examenul ofera medicului informatii pretioase despre starea ta de sanatate. Pe ecranul ecografului se vizualizeaza uterul si anexele, ovarele si trompele.

Uneori este nevoie de introducerea unui fluid in uter pentru a se realiza testul cu ultrasunete. Aceasta metoda se numeste histerosonografie cu solutie salina si furnizeaza informatii precise cu privire la cauzele unor sangerari anormale. Histerosonografia nu se foloseste de rutina, ci doar in cazuri specifice, mai ales la cuplurile cu probleme de fertilitate

Numeroase afectiuni pot fi diagnosticate prin folosirea metodelor de diagnostic ecografic.

Sangerarile dupa nastere

De multe ori, la inceputul travaliului, gravida elimina un fluid de consistenta mucusului si care contine strie de sange. Acesta indica dilatarea cervixului si are o culoare rosiatica. 

La nastere, gravida pierde in mod normal intre 500-1000 ml de sange.

Dupa nastere, urmeaza o perioada in care proaspata mamica elimina lohiile. Acestea sunt scurgeri sanghinolente, la inceput sunt mai abundente, dar in zilele si saptamanile dupa nastere scad treptat si ulterior dispar. Medicii trebuie sa supravegheze femeia in perioada postpartum si pentru evolutia scurgerii lohiilor.

Revenirea menstruatiei

Momentul aparitiei menstruatiei, in cazul femeilor care au nascut, este strans legat de alaptarea bebelusului. Daca un copil este hranit cu biberonul de la inceput, ovulatia si menstruatia pot aparea dupa 4-6 saptamani de la nastere. 
In cazul femeilor care isi hranesc copiii pe cale naturala, ovulatia este intarziata, insa nu lipseste. De aceea este necesar sa adoptati o metoda de contraceptie daca sunteti activa sexual dupa nastere. Pentru femeile care alapteaza exista contraceptive speciale. Acestea sunt recomandate cand femeia care alapteaza isi reincepe viata sexuala

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ciclu dupa nastere Ciclu forum Alaptarea si menstruatia

Articole recomandate

Citeste si despre