Un medic ginecolog a decis sa nu mai faca intreruperi de sarcina

/ / Modificat: 2019-07-01
Un medic ginecolog a decis sa nu mai faca intreruperi de sarcina

In 51 de spitale din tara nu se mai fac intreruperi de sarcina la cerere, desi Romania este unul dintre statele cu legislatie care permite accesul femeilor la serviciile de intrerupere de sarcina.

In alte 36 de unitati sanitare, procedura e interzisa de sarbatori. Asta au descoperit reprezentantii unei organizatii nonguvernamentale feministe care promoveaza egalitatea de gen in Romania si a publicat un raport bazat pe monitorizarea a 158 de spitale in perioada de dinaintea Pastelui.

Reporterii Vice Romania au realizat un interviu cu un medic care activeaza in mediul privat si nu accepta sa faca intreruperi de sarcina. Decizia a luat-o in urma cu opt luni, dupa 13 ani in care a facut chiuretaje. Acesta a spus ca si-a permis luxul de a alege pentru ca lucreaza intr-un spital privat.

"E o decizie pe care am amanat-o mult timp. Din primul moment in care am facut o intrerupere de sarcina, eu nu am facut-o cu inima deschisa. In perioada de rezidentiat, chiuretajul e prima procedura la care poti sa pui mana. Daca refuzi sa faci avorturi, nu esti socotit apt sa faci alte proceduri medicale. Asa ca, pentru a putea sa faci si alte proceduri, precum o nastere, trebuie sa accepti intreruperi de sarcina. In acel moment nu aveam convingeri clare cu privire la chiuretaje. Nu eram convins daca e bine ori nu e bine. Sigur, nu simteam nici atunci ca e un lucru natural, dar pot sa spun ca am facut aceasta procedura fara mari remuscari," a declarat Silviu Istoc, specialist obstetrica-ginecologie.

"Nu am simtit ca e o interventie corecta"

Medicul spune ca in locul intreruperii de sracina pledeaza pentru alte metode de planning familial.

"Aceasta interventie e o alternativa extrema. Din pacate, in timpul rezidentiatului, ma confruntam cu paciente care veneau din doua in doua luni sa se chiureteze. Chiuretajul era un mijloc de contraceptie. Ori asta e o nebunie. Pledez pentru contraceptive, sterilete si asa mai departe. Eu nu am facut niciodata un chiuretaj cu inima deschisa, caci nu am simtit ca e o interventie corecta," mai spune medicul.

Specialistul a vorbit si despre motivele care l-au facut sa ia aceasta decizie si spune ca nu sunt "neaparat religioase."

"Inainte de orice chiuretaj e bine sa faci o ecografie, asta se recomanda. Atunci vezi maini, picioare si cum zburda o fiinta umana. Caci de la 11-12 saptamani, deja capata o forma umana. Poti sa ii numeri degetele, ii vezi si sexul. Va asigur ca nimeni nu poate sa faca cu inima deschisa o asemenea procedura dupa ce se uita la asa ceva. Pe de alta parte, cred in dreptul femeii de a alege pana la o anumita varsta gestationala. Mai bine asa decat sa aduca pe lume un copil care nu va fi iubit sau va fi abandonat," mai declara Silviu Istoc.

Spitalele publice, obligate sa faca intreruperi de sarcina

Intrebat cum refuza pacintele care vor sa faca avort, ginecologul a raspuns ca le indruma catre alti colegi.

"Le-am indrumat catre colegi care inca efectueaza aceasta procedura si, evident, o fac bine. Le-am explicat ca e o decizie personala si ca intotdeauna am simtit ca nu este in regula ceea ce fac."

Spitalele publice care au sectie de obstetrica si ginecologie sunt obligate sa asigure femeilor acces la aceasta procedura. Dreptul medicilor de a refuza realizarea de avorturi la cerere nu e prevazut in lege si nici in Codul Deontologic al Medicilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort Avort la cerere

Articole recomandate

Citeste si despre