Bauturi interzise in timpul sarcinii! Nicio gravida nu trebuie sa le consume

/ / Modificat: 2023-09-03
Bauturi interzise in timpul sarcinii! Nicio gravida nu trebuie sa le consume

Hidratarea in timpul sarcinii este esentiala pentru o dezvoltare optima. Ai nevoie de apa pentru formarea lichidului amniotic, transportul nutrientilor, productia de sange, eliminarea deseurilor si a toxinelor si alte functii esentiale. Cu toate acestea, nu toate bauturile sunt permise.

Unele dintre ele pot provoca daune pe termen scurt, mediu si lung atat tie, cat si bebelusului tau. Din acest motiv, trebuie sa fii atenta la tipul de lichid pe care il consumi.

De ce unele bauturi nu trebuie consumate in timpul sarcinii

In aceasta perioada este esential sa iti maresti aportul zilnic de apa. Din acest motiv, Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor (ACOG) recomanda consumul a 8-12 pahare de apa. Cu toate acestea, hidratarea nu se limiteaza doar la apa pura, deoarece ne putem diversifica dieta prin obtinerea de lichide din alte surse.

In acest sens, este necesar sa fii prudenta cu privire la bauturile pe care le consumi in timpul sarcinii, deoarece nu toate sunt benefice pentru fat. De fapt, unele pot avea efecte adverse in timpul si chiar dupa nastere.

Bauturi pe care sa nu le consumi in timpul sarcinii

Iata care sunt bauturile care nu trebuie sa le consumi in timpul sarcinii. Sunt total interzise!

1. Bauturile alcoolice

Potrivit Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie, se recomanda ca alcoolul sa nu fie consumat in timpul sarcinii, deoarece etanolul poate traversa bariera placentara si poate afecta dezvoltarea copilului.

Motivul principal este ca ficatul in dezvoltare al bebelusului nu poate procesa alcoolul, ceea ce ar putea duce la o greutate mica la nastere, nastere prematura sau risc crescut de avort spontan.

American Addictions Centers subliniaza, de asemenea, ca, in cazuri extreme, expunerea prelungita la alcool in corpul bebelusului poate duce la tulburari din spectrul alcoolului fetal (FASD).

FASD poate cauza probleme cu inima, rinichii, vederea, auzul, echilibrul, invatarea, memoria, controlul impulsurilor, vorbirea si multe altele. Pe scurt, consumul de alcool in timpul sarcinii creste riscul de tulburari de dezvoltare fizica, mentala si emotionala la copil.

2. Laptele nepasteurizat

O alta bautura interzisa in timpul sarcinii este laptele nepasteurizat. Potrivit U. S. Food & Drug Administration (FDA), laptele crud trebuie pasteurizat (fiert) pentru a elimina bacteriile daunatoare care raman in el dupa muls, care pot afecta sanatatea.

Nepasteurizate, aceste microorganisme incep sa se inmulteasca rapid, transformand laptele intr-un teren de reproducere. Salmonella, Listeria, Escherichia Coli, Campylobacter, sunt doar cateva dintre bacteriile care pot fi transmise prin laptele nepasteurizat si care afecteaza fatul.

Un studiu publicat in revista Pediatrics avertizeaza ca oricine risca sa contracteze aceste boli, femeile insarcinate si bebelusii lor fiind deosebit de vulnerabili. In cazul acestora din urma, infectiile pot fi fatale si pot duce la avorturi spontane.

3. Infuzii din plante medicinale

Accesul femeilor insarcinate la terapii alternative pentru ameliorarea afectiunilor comune poate fi o sabie cu doua taisuri. In timp ce unele ceaiuri din plante pot ameliora unele simptome, altele pot reprezenta un risc ridicat pentru sanatatea ta.

O analiza publicata in Journal of Medicine and Life explica faptul ca anumite plante ar trebui evitate in timpul sarcinii din cauza riscului de nastere prematura, deoarece pot creste contractiile uterine, sau din cauza posibilelor efecte toxice asupra fatului. Astfel, femeile insarcinate trebuie sa evite ceaiuri care contin:

  • salvie
  • lemn dulce
  • galbenele
  • patrunjel
  • cimbru
  • fenicul
  • coada-calului
  • schinduf
  • verbina
  • lavanda
  • anason
  • gentiana
  • coada soricelului
  • rostopasca
  • ienupar
  • busuioc
  • rozmarin
  • tataneasa
  • frunze de zmeur
  • scortisoara
  • aloe

Condimentele enumerate mai sus sunt, de asemenea, interzise in timpul sarcinii, deoarece contin uleiuri esentiale si substante amare care stimuleaza fluxul sanguin in zona pelviana si in uter. Pe langa acestea, mai amintim ardeiul iute.

Prin urmare, este indicat sa evitati orice bautura preparata din aceste plante sau care contine aceste condimente. De asemenea, este important sa eviti sa adaugi mirodeniile enumerate in preparate, pe timpul sarcinii.

4. Bauturile energizante

Tommy's Organisation a efectuat o cercetare la care au participat peste 1000 de femei insarcinate in spitale din Marea Britanie pentru a determina impactul bauturilor cu cofeina asupra sarcinii. Rezultatele au indicat ca bauturile energizante au crescut riscul de nastere a unui copil mort de 1,85 ori mai mult decat cafea sau Cola.

Academia Americana de Nutritie si Dietetica recomanda, de asemenea, sa nu se consume astfel de bauturi din cauza nivelului ridicat de cofeina si a diversitatii ingredientelor pe care le contin.

Printre aceste ingrediente se numara taurina, inositolul, carnitina, ginsengul si alte stimulente, a caror siguranta in timpul sarcinii nu a fost studiata si care nu sunt reglementate de Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA).

Desi efectul lor asupra sistemului cardiovascular a fost determinat la persoanele care nu sunt insarcinate, un studiu publicat in revista Advances in Nutrition sugereaza ca aceste bauturi determina o crestere a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Aceste efecte ar putea avea consecinte daunatoare pentru buna dezvoltare a sarcinii.

5. Sucurile nepasteurizate

Se recomanda ca femeile insarcinate sa evite consumul de sucuri nepasteurizate, cu exceptia cazului in care acestea sunt preparate cu ingrediente adecvate si in urma unor masuri de igiena corespunzatoare, la domiciliu.

FDA ne reaminteste ca fructele si legumele, daca nu sunt spalate corespunzator, precum si apa contaminata, pot deveni vehicule pentru un parazit cunoscut sub numele de Toxoplasma gondii. Infectia acestuia poate afecta atat mama, cat si copilul in curs de dezvoltare. In cazul bebelusului, poate duce la pierderea auzului, orbire si dizabilitate intelectuala.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Bauturi Lucruri interzise sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre