Poti face jogging in timpul sarcinii? Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2024-04-27
Poti face jogging in timpul sarcinii? Ce trebuie sa stii

Sarcina schimba totul. Nu mai esti responsabila doar pentru tine. Ai o alta persoana de care trebuie sa te gandesti si de care sa ai grija acum. Asta te face sa te gandesti la fiecare aspect al vietii tale, de la cum mananci la cum dormi si la tot ce se intampla intre timp. O intrebare frecventa pe care femeile insarcinate o pun medicului lor este: "Pot sa continui sa fac exercitiile mele obisnuite?". 

In mod obisnuit, raspunsul este "da" daca efectuezi deja aceste exercitii de ceva timp. Raspunsul ar putea fi, de asemenea, "nu" daca nu ai facut deja exercitii fizice in mod regulat sau daca ai complicatii. Sau s-ar putea sa auzi: "Hai sa vorbim despre asta". Aceasta este o ocazie excelenta pentru a incepe o rutina de exercitii fizice cu supravegherea medicului tau. Cu toate acestea, daca poti alerga in mod specific in timp ce esti insarcinata necesita un raspuns mai complex din partea medicului tau obstetrician, nu doar un simplu "da" sau "nu".

Poti sa alergi in timp ce esti insarcinata?

Da. Exista mai multe avantaje decat dezavantaje in ceea ce priveste alergarea in timpul sarcinii. Cu toate acestea, dezavantajele pot fi periculoase pentru tine si pentru copil. De aceea, este atat de important sa obtii consimtamantul medicului tau. Daca este considerata o sarcina cu risc ridicat sau daca ai complicatii, alergarea poate sa nu fie un exercitiu aprobat pentru tine. Chiar daca nu te afli in aceste categorii, alergarea sau joggingul este o activitate cu impact ridicat, care este dura pentru articulatii si provoaca zdruncinaturi sau sarituri ale organelor interne. Toate acestea sunt motive pentru a fi atent la planul tau de exercitii fizice.

De asemenea, trebuie sa fii atenta la ritmul cardiac in timpul exercitiilor fizice, deoarece ritmul cardiac in repaus al femeilor creste cu sapte pana la opt batai pe minut atunci cand sunt insarcinate. Bineinteles, atunci cand faci exercitii fizice, aceasta creste si mai mult. Furnizorii recomanda, de obicei, sa iti mentii ritmul cardiac la 140 de batai pe minut sau mai putin, chiar si in timpul activitatii fizice. Acesta este un numar foarte generic, deoarece fiecare persoana este diferita. Nu te fixa prea mult pe monitorizarea ritmului cardiac. Este mai important sa iti asculti corpul, sa-i urmezi indicatiile si sa faci un efort perceput de la "usor pana la oarecum greu", conform Colegiului American al Obstetricienilor si Ginecologilor (ACOG).

Beneficiile exercitiilor fizice in timpul sarcinii

  • Poate imbunatati postura, ceea ce ajuta la reducerea durerilor de spate
  • Promoveaza o mai buna circulatie intestinala si reduce balonarea
  • Ajuta la reducerea la minimum a umflaturilor de la picioare, glezne si maini
  • Reduce cresterea in greutate si retentia de grasime
  • Imbunatateste starea mentala si atitudinea
  • Poate ajuta la tratarea (sau chiar la prevenirea) diabetului gestational
  • Poate scadea riscul de preeclampsie si de nastere prin cezariana
  • Poate creste sanatatea cardiovasculara (intarirea inimii, a plamanilor si a vaselor de sange) si forta musculara in general
  • Poate creste nivelul de energie
  • Poate ajuta la somn si la obtinerea unei odihne mai bune
  • Poate ajuta la prevenirea incontinentei urinare (scurgeri de urina atunci cand tusiti, va ridicati in picioare etc.)
  • Poate facilita revenirea la o forma fizica buna dupa nasterea copilului tau

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre