Mihai Craiu ATRAGE iar atentia: "Dexametazona Nu se da sub forma de aerosoli nici acum, nici dupa pandemie"

/ / Modificat: 2020-06-17
Mihai Craiu ATRAGE iar atentia:

Un studiu realizat in Marea Britanie de specialistii de la Oxford arata ca dexametazona este eficienta in tratarea infectiilor cu coronavirus. Tratamentul in doze mici cu aceasta solutie scade in mod semnificativ riscul de deces pentru pacienții infectati cu noul Covid, potrivit specialistilor.

Medicul pediatru Mihai Craiu reia o discutie mai veche despre riscurile administrarii dexametazonei sub forma de aerosoli la copii. De multe ori, micutii cu o afectiune respiratorie acuta primesc dexametazona, desi in prospectul medicamentului se precizeaza ca este solutie injectabila. 

Acesta a atras mereu atentia asupra acestei practici gresite si a sublinit din nou acest lucru dupa descoperirea facuta de specialistii britanici.

Ce spune medicul

"Batrana si ieftina dexametazona (pe cale ORALA! nu pe cale inhalatorie, cum era utilizata inutil si excesiv la copilul cu tuse, inainte de era COVID-19) se pare ca si-a dovedit capacitatile imunosupresive remarcabile.

Cu doar 50 de lire sterline ar putea fi asigurat costul tratamentului pentru 8 pacienti avand forme medii sau severe de infectie pulmonara cu noul coronavirus. Si ar putea fi salvata o viata.

In formele usoare de infectie nu sunt rezultate notabile, dar la pacientii care deja primesc oxigen, avand insuficienta respiratorie, dexametazona scade riscul de de deces cu 20%. Iar la cei foarte gravi, deja ventilati mecanic, dexametazona orala, in doza mica, a scazut riscul de deces cu aproape o treime.

MESAJUL DE LUAT ACASA - Dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice si este destinata bolilor grave, administrata pe cale orala sau injectabila. Nu se da sub forma de aerosoli, nici acum si nici dupa pandemie.

Si, mai ales, nu se administreaza ca automedicatie sau la sfatul unui prieten!

Aceasta este o postare destinata emotiilor colective care sunt dominate de panica in fata COVID-19. Se pare ca exista acum cel putin o sperata de tratament, cu efecte favorabile, in aceasta maladie cu multe necunoscute," a scrie medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Aerosoli copii

Articole recomandate

Citeste si despre