Cauta

Am lucrat la o firma un an si jumatate.

Noemi.Bunea517 a intrebat pe 16.10.2014

Buna. Am lucrat la o firma un an jumatate, dar aceasta s-a retras din tara punand angajatii in situatia de somaj mai putin pe mine deoarece am trecut de 7 luni (perioada de prenatal si am aflat ca asa nu te mai ia somajul).

Eu aveam 7 luni si 2 sapt de sarcina cand s-a inchis firma ramanand in continuare angajata la ei si m-au tinut pana la 8 luni cand am semnat contractul de incetare al muncii.

Acestia mi-au dat 3 variante pt situatia mea dintre care cel mai bine a sunat una: sa ma angajez direct la o alta firma ca sa am continuitate (ceea ce am si facut), iar in acest fel imi luam si salariul compensatoriu + un bonus ce inseamna banii pe cei doi ani de crestere al copilului (tot de la firma care s-a dizolvat), asta inseamna undeva la 26.000 lei iar dupa impozitare am luat in mana vreo 20.000 lei. Ok pana aici, m-am angajat direct la o alta firma doar in acte, (insa platesc contributiile la CAS din mana in jur de 500 lei pana nasc), o doamna foarte draguta a vrut sa ma ajute, insa tot sunt nelamurita cu o chestie: daca in situatia in care m-am angajat la o alta firma la 32 de sapt de sarcina si nu mi-am luat concediul prenatal (in momentul de fata figurez ca sunt prezenta la servici), imediat dupa nastere pot sa imi iau doar cele 42 de zile obligatorii de lauzie sau si restul de postnatal si prenatal care mi-a ramas?

Si dupa cat timp trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere al copilului?

Mi-e frica sa nu pierd indemnizatia, chiar daca am luat suma aceea de la firma, in RO nu strica niste bani in plus, mai ales ca toate sunt scumpe. Daca stie cineva. Multumesc!

2 raspunsuri

Krisstina
a raspuns acum 6 ani

Ai dreptul la 126 de zile concediu platit. Aceste zile le poti imparti cum doresti, fie 60 zile prenatal si restul postnatal sau toate cele 126 zile postnatal., dar nu mai putin de 42 de zile postnatal. Dosarul se depune dupa ce ai efectuat concediul.

OUG 111: incepsnd cu ziua urmstoare celei in care inceteazs, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Noemi.Bunea517
a raspuns acum 6 ani

Multumesc!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/