Este dovedit stiintific, legatura dintre mama si fiica este mai puternica decat crezi!

/ / Modificat: 2018-05-15
Este dovedit stiintific, legatura dintre mama si fiica este mai puternica decat crezi!

Daca ai numarul de telefon al mamei tale in lista de apelare rapida a telefonului, cercetatorii explica motivul: relatia mama-fiica este cea mai puternica dintre toate relatiile parinte-copil, atunci cand este vorba de felul in care creierul proceseaza sentimentele, sustine un studiu publicat in Jurnalul de Neurostiinta din Statele Unite ale Americii.

Dragoste vs. Empatie

Se pare ca, in timp ce relatiile dintre mame si fiii lor, tati si fiice sau fiii, sunt cladite pe baza unui sentiment puternic de dragoste, ele nu sunt intotdeauna la fel de puternice cand vine vorba de empatie. Descoperirile cercetatorilor releva ca in afara de sentimental fundamental de dragoste dintre mama si fiica, empatia joaca un rol important in a face astfel de relatii mai puternice decat toate celelalte, iar chimia creierului joaca un rol important.

Conform unui studiu efectuat In 2016, avand ca subiect relatiile existente in 35 de familii, partea din creier care este responsabila de gestionarea sentimentelor este mai asemanatoare in cazul relatiilor mama-fiica, comparative cu restul relatiilor dintre generatii.

Acest lucru inseamna de fapt, ca mama este cea care intelege cel mai bine ce simte fiica in diferite situatii, pentru ca poate sa isi imagineze ce ar simti ea insasi atunci cand infrunta o situatie similara.

Impactul studiilor asupra istoricului de boli mentale

Studiul are totodata potentiale implicatii care ar putea ajuta in intelegerea afectiunilor mentale. Profesorul de psihiatrie Fumiko Hoeft, de la Universitatea din San Francisco, care a coordonat studiul, a explicat faptul ca sistemul corticolimbic are legaturi stranse cu tulburarile depresive.

Acest lucru presupune ca sanatatea mentala a mamelor poate prezice sanatatea mentala a fiicelor lor si avand in vedere faptul ca exista rezultate pozitive atunci cand vorbim de prevenirea tulburarilor depresive prin tratament, cunostintele in ceea ce priveste istoricul familiei pot fi extrem de folositoare.

Studiul a fost primul de acest gen in care s-a folosit scanarea RMN pentru a compara structurile creierului atat la parinti, cat si la copii, iar cercetatorii spera ca prin explorarea in continuare a acestei legaturi cu alte tulburari mentale, stiinta va putea ajuta tot mai multi membri ai unei familii in intelegerea, prevenirea si tratarea acestor afectiuni.

Desi baza cercetarii efectuate nu a avut mari dimensiuni, exista si alte studii care au analizat legatura puternica dintre mama si fiica; un astfel de studiu, recent, a relevat faptul ca mamele isi prefera fiicele (iar tatii isi prefer fiii), datorita faptului ca au experiente de viata comune si infrunta acelasi tip de situatii.

Legatura dintre mama si fiica devine mai puternica pe parcursul vietii

Un alt studiu a aratat faptul ca legatura dintre mama si fiica este cea mai puternica dintre toate legaturile pentru ca rezista in fata tuturor schimbarilor survenite pe parcursul vietii. Deloc surprinzator, cercetarile arata ca mamele si fiicele se influenteaza reciproc, in bine sau in rau, in diferite moduri, mai mult decat in orice alta relatie de acest gen.

Daca simti ca legatura dintre tine si mama ta, sau cea pe care o ai cu fiica ta, este una deosebita, mai puternica decat orice alta conexiune din familie, acum, cu ajutorul stiintei, stii si de ce: nu este doar o chestiune care tine doar de inima, ci si de creier si de chimia care se produce la nivelul sau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia mama-fiica

Articole recomandate

Citeste si despre