Imaginea uluitoare care arata stiinta din spatele legaturii mama-copil

/ / Modificat: 2018-03-06
Imaginea uluitoare care arata stiinta din spatele legaturii mama-copil

Toata lumea stie ca legatura dintre mama si copilul ei este una puternica. Nu numai ca maternitatea schimba o femeie pentru totdeauna din punct de vedere fizic, mental si emotional, dar si copilul iti schimba corpul. Parti din copilul tau traiesc in corpul tau si iti modifica celulele timp de ani de zile. Da, suna destul de nebunesc cand te gandesti la asta.

Legatura mama-copil a fost in atentia multor oameni, s-au scris de la poezii si carti stiintifice pana la lucrari de arta. Dar acea uniune puternica nu a fost niciodata surprinsa ca atare. Iata prima imagine prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) a legaturii mama-copil, surprinsa de neurologul Rebecca Saxe! Imaginea este de fapt chiar a lui Saxe si a propriului sau fiu, Percy, in varsta de 2 luni.

Modul in care vorbim, cantam, ne tinem in brate copiii si ne jucam cu ei formeaza insasi fundatia creierului, pe masura ce copiii nostri cresc.

Rebecca Saxe este neurolog in cadrul Departamentului "Brain and Cognitive Sciences" de la MIT si profesor de neurologie cognitiva. Ea studiaza ceva foarte interesant - teoria mintii sau, cu alte cuvinte, "modul in care oamenii se gandesc la gandurile altor oameni".

Practic, ea isi petrece timpul gandindu-se la ce cred alti oameni despre gandire. Si tie iti suna asta destul de ambiguu? Dar oricum ceea ce face ea este absolut incredibil, la fel ca imaginea pe care a surprins-o, atunci cand ea si colegii ei au decis sa faca un RMN legaturii mama-copil, doar pentru ca erau curiosi.

"Totusi acest RMN nu a fost facut in scopuri de diagnosticare, nici chiar pentru stiinta", a scris Rebecca Saxe in articolul ei pentru "Smithsonian". "Din cunostintele mele, nimeni nu a facut vreodata un RMN unei mame cu copilul ei. Am facut imaginea asta pentru ca am vrut sa o vedem."

Pentru ca deh, atunci cand esti mama si neurolog, definitia ta pentru "distractie" poate fi putin diferita si este perfect de inteles.

Poate ca partea cea mai izbitoare la acest RMN este modul in care marcheaza diferentele dintre creierul copilului si al mamei.

"Creierul copilului, dupa cum se poate vedea, este mai neted si mai intunecat, deoarece are o materie alba semnificativ mai mica. Materia alba este alcatuita din mielina, aceasta fiind izolatia care acopera "firelor" prin care se transmit mesaje catre creier", a spus Saxe pentru Today.com.

"Pentru mine, faptul ca mielina lipseste reprezinta un exemplu foarte real si vizual al modului in care literalmente mamele isi modeleaza copiii de la nastere. Modul in care vorbim, cantam, ne tinem in brate copiii si ne jucam cu ei formeaza insasi fundatia creierului, pe masura ce copiii nostri cresc. Si toate acestea intr-un mod care, in acelasi timp, inspira veneratie, dar este si putin infricosator, pentru ca vorbeste despre presiune".

Este calatoria de la copil la adult pe care Saxe spera sa o dezvaluie. Este felul in care atingerea si prezenta mamei influenteaza modul in care se dezvolta un creier.

"Cat de usor lucrurile pot merge prost din cauza jignirilor sau a mediului", a scris un comentator captivat de RMN-ul lui Saxe. "Aceasta calatorie - catre cunoastere - ramane un mister atat de mare. Aceasta fotografie (daca imi permiteti sa o numesc asa) surprinde aceasta calatorie. Creierul mamei, cu zonele sale cutate si albe, care reprezinta cunostintele dobandite in timpul calatoriei, contrasteaza cu creierul mai inchis si mai putin cutat al nou-nascutului. Mama cunoaste pericolele calatoriei care il asteapta pe copil - dragostea, sperantele, visurile, temerile si dezamagirile - toate surprinse intr-o imagine cu adevarat universala, mergand dincolo de cele mai elementare lucruri care ne fac fiinte umane".

La fel ca multe alte mame, Saxe a petrecut o mare parte de timp doar cu privirea la copilul ei (cate ore din viata noastra au fost cheltuite in total doar uitandu-ne la copii cum dorm?). Dar pentru ca ea este neurolog cognitiv, atunci cand se uita la bebelusul ei, acest lucru are o alta semnificatie pentru ea. Mai exact, ea a petrecut mult timp urmarind dezvoltarea creierului copilului ei prin intermediul unei masini MRI. Ea a detaliat cat de fascinant este sa privesti modul in care creierul copiilor raspunde interactiunii cu adultii. Cum vasele de sange din creier se dilata ca raspuns la vocea mamei, la cantecele si la povestile preferate, citite cu voce tare.

"Mama si copilul sunt un simbol puternic al iubirii si inocentei, frumusetii si fertilitatii", a scris Saxe. "Desi aceste valori materne, si femeile care le intruchipeaza, pot fi venerate, ele sunt de obicei vazute in opozitie cu alte valori: cercetarea si intelectul, progresul si puterea. Eu sunt neurolog si am muncit pentru a crea aceasta imagine, dar, in acelasi timp, sunt mama aplecata peste fiul ei din aceasta imagine."

Imaginea este fascinanta si o minunata vizualizare a ceea ce ramane nevazut in vietile noastre - uneori cea mai puternica forta dintre toate.

Sursa: babble.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legatura mama bebe Viata de mama Dezvoltare bebelus Creier bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre