Alunitele, cand sa ne alarmam?

/ / Modificat: 2010-03-16
Alunitele, cand sa ne alarmam?





 

Alunitele sunt aglomerari de melanina, melanina fiind acel pigment care da culoarea naturala a pielii si provoaca bronzarea. Aceasta este distribuita uniform pe tot corpul, dar pielea poate genera aleatoriu o aglomerare de astfel de celule intr-un anumit loc, dand nastere unei hiperpigmentari.

Denumirea medicala pe care o poarta alunitele care exista pe piele inca de la nastere este de nevi pigmentari congenitali, iar cele care apar in in timpul vietii poarta numele de nevi pigmentari dobanditi.

Ce masuri de protectie trebuie sa iei impotriva melanomului?

• trebuie neaparat sa faci vizita anuala la dermatolog  pentru a putea depista din timp riscul de melanom;

• trebuie sa iti verifici regulat alunitele care apar pe corp – daca observi vreuna dintre alunite riscanta, adica care se seamana cu alunitele cancerigene trebuie sa mergi la dermatolog pentru a o verifica;

• orice pata care apare pe pielea bebelusului tau sau a ta trebuie sa iti dea de gandit si trebuie sa te duci imediat la medic.

Cand iti dai seama ca alunitele au devenit o problema?

Cele mai periculoase alunite sunt cele mari, congenitale, care au risc ridicat sa se transforme in tumoare maligna a pielii.

Alunitele trebuie supravegheate tot timpul si, de aceea, pielea nu trebuie expusa la soare. In cazul in care ti-ai ranit sau rupt o alunita, trebuie sa iti pastrezi calmul. Daca observi ca iti curge sange, trebuie sa opresti hemoragia prin apasarea unui pansament imbibat in solutie dezinfectanta – Betadine. Apoi trebuie sa te prezinti la medicul dermatolog pentru a anliza eventualul potential cancerigen.

Verifica in mod curent  alunitele, pentru a observa orice modificare de aspect: culoare, textura sau marime.

Diferenta dintre o alunita normala si una pericoloasa.

Chiar daca ai multe alunite pe corp, nu acest lucru trebuie sa iti dea de gandit, ci felul cum arata, mai exact aspectul lor. Daca intr-un interval scurt de timp apar mai multe alunite, una aproape de cealalta, trebuie sa iti pui niste semne de intrebare.

Cand alunita si zona din jurul ei iti provoaca mancarimi este semn ca ceva nu este in regula.

Culoarea normala a unei alunite este cafenie spre maro, iar marimea sa nu depaseste in diametru 6 mm.

O alunita periculoasa este cea care creste rapid, pe margini apar prelungiri, se inchide la culoare, are de obicei mai multe nuante decat alunitele normale, este inflamata, poate fi ulcerata, hemoragica, produce mancarimi, durere, prezinta o crusta fara sa fi fost traumatizata antecedent si se poate infecta. Aceste caracteristici nu apar in acelasi timp, dar daca una dintre ele este prezenta poate fi suspecta de melanom.

Este recomandat sa iti scoti alunita in urmatoarele situatii:

• cand este inestetica si iti doresti tu sa o indepartezi;

• cand este susceptibila ca ar putea avea potential cancerigen;

• cand se afla intr-o zona unde poate fi usor rupta sau ranita prin frecarea cu hainele;

• cand medicul dermatologul apreciaza ca poate deveni maligna.

Sfatul nostru este sa nu te expui intens la soare si sa folosesti  creme cu factor de protectie ridicat. Trebuie sa eviti arsurile solare, acestea fiind foarte periculoase. In cazul in care dermatologul ti-a diagnosticat alunite care au potential cancerigen este interzisa expunerea la soare.

Iti recomandam de asemeneam sa nu iti expui copilul la soare pana la varsta de 3 ani pentru ca acest lucru ii poate provoca cancer de piele, odata ajuns la maturitate. Trebuie sa ii spui sa nu isi rupa sau sa isi scarpine alunitele pentru ca este extrem de periculos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre