Cum mentinem rutina zilnica a copiilor in perioada sarbatorilor

/ / Modificat: 2018-12-11
Cum mentinem rutina zilnica a copiilor in perioada sarbatorilor

De cele mai multe ori, Sarbatorile de iarna nu inseamna numai surprize si bucurie. Cumparaturile, calatoriile, petrecerile, vizitele si musafirii ne pot epuiza atat pe noi, adultii, cat si pe cei mici. Pentru copii este si mai greu cand rutina zilnica le este intrerupta de o multime de evenimente pe care nu le pot controla.

Schimbarile de program, chiar daca sunt facute cu intentii bune si chiar daca le ofera copiilor multa distractie, le pot afecta starile si comportamentul micutilor. Ce putem face pentru a mentine cat de cat un program in viata copiilor pe durata sarbatorilor?

Odihna si alimentatia sunt cele mai importante

Un prim pas este sa incercam sa pastram aceleasi ore pentru somn si pentru servit masa pe care le avem stabilite in mod obisnuit. Mai mult, sa nu lasam copilul sa doarma mai mult ca de obicei si sa il trezim cam la aceeasi ora la care se trezeste de obicei.

Este bine sa punem limite in privinta dulciurilor pe care le consuma micutul. Copilul este bine sa stie ca limita nu este o pedeapsa, ci o masura prin care ai grija de sanatatea lui. Spre exemplu, ii putem spune cate bomboane are voie sa manance intr-o saptamana, dar il putem lasa pe el sa decida in cat timp le mananca: pe toate intr-o zi sau isi face singur portiile zilnice.

Fara televizor la masa

Sa avem grija de timpul petrecut de copil pe telefon, tableta sau laptop. Este recomandat sa nu stea mai mult de doua ore in fata unui ecran, chiar daca se plange ca s-a plictisit. De asemenea, atunci cand luam masa in familie, inchidem televizorul.

Copiii au nevoie de joaca si de timp petrecut afara. Sa profitam de vacanta si sa ne jocam mai mult cu ei. Le putem propune activitati de iarna: bataie cu zapada, construit un om de zapada, sau o baricada, mers la patinat sau skiat, dat cu sania.

Pentru copii este mai usor sa calatoreasca dimineata

Daca ramanem acasa si avem musafiri (prieteni sau rude) este recomandat sa fim sinceri cu ei si sa le spunem care sunt obiceiurile casei, ce rutine avem sau de ce rutine are nevoie copilul pentru a se simti bine.

Daca plecam de acasa, este bine ca micutul sa isi ia anumite obiecte sau jucarii cu el. Prezenta paturicii preferate sau a ursuletului cu care doarme mereu il poate face sa se simta in siguranta, ii poate oferi mai mult control. In plus, este de preferat sa calatorim dimineata, cand copilul este in forma. Iar seara sa stam si sa ne relaxam impreuna dupa drumul facut.

Revenim la programul obisnuit treptat, inainte de inceperea scolii

Daca nu putem mentine rutina obisnuita, atunci incercam sa stabilim una noua, care sa il linisteasca pe copil. In acest sens, putem vorbi cu micutul, ii putem spune care sunt planurile pentru vacanta, care este noul program, ce vom face in fiecare zi. Eventual il putem chiar implica si responsabiliza si pe el sa tina minte anumite activitati.

Cand vacanta se apropie de sfarsit, este bine sa sa revenim la programul pe care copilul il are pentru scoala sau gradinita. Schimbarile trebuie facute incet, pentru ca micutul sa se adapteze cu usurinta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Sarbatori Sarbatori familie Sarbatori copii

Articole recomandate

Citeste si despre