Cele mai puternice si eficiente antiinflamatoare naturale

/ / Modificat: 2022-09-08
Cele mai puternice si eficiente antiinflamatoare naturale

Antiinflamatoarele sunt substante naturale sau de sinteza recomandate pentru mai multe tipuri de  afectiuni, iar rolul lor este unul complex, asadar este bine sa fie administrate doar la recomandarea medicului specialist. Este bine de mentionat faptul ca acestea trateaza doar efectul, nu si cauza, si se pot administra pe cale orala, injectabila sau cutanata.

Chiar daca nu suntem constienti, organismul nostru este supus zilnic mai multor tipuri de agresiuni, iar inflamatia este un mecanism natural de raspuns si de aparare al organismului la acestea, ca de exemplu: virusuri, bacterii, traumatisme, caldura, frig, substante chimice, avand rolul de a proteja si delimita tesuturile sanatoase de cele afectate. Aceasta este o reactie a corpului care apare atunci cand ceva nu functioneaza asa cum ar trebui. Conform cercetarilor din ultimile decenii, fitochimicalele prezente in ierburi sau in condimente pot ajuta in mod eficient la tratarea si stabilizarea inflamatiilor, aceste ingrediente naturale putand inlocui cu succes antiinflamatoarele pe baza de ibuprofen, fiind de ajutor la mentinerea sanatatii celulelor.

Antiinflamatoarele naturale de la eBio ajuta la diminuarea inflamatiilor din organism, cele mai frecvent intalnite fiind urmatoarele: dureri la nivelul musculaturii, dureri de cap, dureri de spate cu intensitate redusa sau moderata, crampe si dureri aparute in timpul menstruatiei, accidentari sau lovituri si entorse, iar cele mai eficiente sunt: turmericul, ghimbirul si boswellia.

Turmericul

Este una dintre numeroasele specii de curcuma care a inceput sa fie folosita de vechii indieni in medicina ayurvedica pentru tratarea diverselor afectiuni, un antiinflamator puternic, care actioneaza la nivel molecular. Este recunoscut pentru ameliorarea durerilor cronice, util in artrita, tendinita sau boli autoimune. Consumul de turmeric aduce o multime de alte beneficii organismului, precum: imbunatateste memoria, protejeaza inima, combate depresia, reduce colesterolul “rau”, regleaza nivelul de zahar din sange, previne anemia si protejeaza ficatul. Poate fi gasit sub forma de pudra sau capsule, iar doza recomandata este de 400-600 mg, de trei ori pe zi. In general, turmericul nu este recomandat femeilor insarcinate (poate stimula uterul si provoca instalarea contractiilor) si care alapteaza, iar daca doresti sa il incluzi in alimentatia copiilor de pana in 3 ani, este indicat sa consulti medicul inainte.

Turmeric

Ghimbirul

Ghimbirul este o mirodenie cunoscuta din cele mai vechi timpuri in Asia, mai exact sud-estul Indiei, din aceeasi familie cu cardamomul si turmericul. Acesta se gaseste intr-o varietate de forme pentru consum direct sau in amestec cu diferite solutii si tratamente cosmetice sau dermatocosmetice. Ghimbirul are efect antiinflamator, fiind indicat atunci cand te confrunti cu febra musculara, dureri articulare, luxatii sau entorse. In aceste situatii sunt recomandate compresele cu ghimbir, care ajuta si la ameliorarea durerilor menstruale, relaxand musculatura abdomenului. Mai mult decat atat, cercetarile din domeniul medicinei de recuperare confirma efectele benefice pe care ghimbirul le are ca adjuvant in tratamentul complementar al artritei reumatoide si al osteoartritei. Acesta poate contribui la reducerea intensitatii durerilor si la imbunatatirea mobilitatii.

 Ghimbir

Boswellia

Boswellia, denumita si  “tamaia indiana” este o planta originara din India care produce rasini si contine acizi alfa si beta boswelici, ce distrug enzimele ce sunt implicate in dezvoltarea inflamatiei cronice. Aceasta se gaseste in diverse forme (pudra, capsule, creme si uleiuri esentiale pentru uz extern) si are capacitatea de a combate inflamatia. S-a constatat ca reduce durerile articulare din reumatism, artrita reumatoida, spondiloza cervicala si este indicata persoanelor care sufera de afectiuni reumatismale deoarece detine proprietati antiinflamatoare si analgezice.

Este necesar sa mentionam ca exista si alimente cu rol antiinflamator: ananasul, ciresele, merele, papaya, migdalele, nucile sau spanacul.

Ananasul este o sursa buna de vitamina C si de enzime digestive, ce ajuta la reducerea durerii si umflarii leziunilor musculo-scheletice. Este indicat si in afectiuni ca artrita sau tendonita.

Ciresele au efect antiinflamator, de reducere a durerii si de grabire a procesului de vindecare.

Merele sunt bogate in substante fitochimice cu rol antioxidant, acesta are efect protector a muschilor in timpul exercitiilor fizice. Merele sunt bogate si in bor, o substanta ce ajuta la dezvoltarea sistemului osos, creierului si sistemului imunitar.

Papaya este bogata in multe vitamine si minerale, printre cele mai importante sunt enzimele proteolitice, cu rol de reducere a durerii.

Migdalele sunt bogate in vitamina E si contin cantitati mari de grasimi nesaturate, ce reduc inflamatia si pastreaza articulatiile lubrifiate. Sunt si o sursa buna de Omega 3, acid linoleic, ce micsoreaza colesterolul rau.

Nucile sunt cea mai importanta sursa de acizi grasi omega 3 care inhiba productia de neurotransmitatori ca bradikinina, ce creste inflamatia si durerea.

Spanacul este bogat in vitamina C, acizi grasi omega 3 si complexul de vitamine B. Printre proprietatile antiinflamatoare este si reducerea simptomelor de astm.

Si in cazul antiinflamatoarelor naturale pot exista diferite efecte adverse, de aceea este bine sa cerem mai intai sfatul medicului specialist, care ne poate indruma sa facem alegerea corecta in functie de afectiunea fiecaruia.

Surse foto: freepik.com , pexels.com.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente

Articole recomandate

Citeste si despre