4 alimente care combat anemia la copii. Include-le in meniul celor mici!

/ / Modificat: 2022-11-30
4 alimente care combat anemia la copii. Include-le in meniul celor mici!

Fierul este esential in alimentatie, atat in copilarie, cat si la maturitate. Multi copii se confrunta cu lipsa de fier si cu boli asociate acesteia, precum anemia infantila. Aceasta se manifesta printr-o stare de oboseala permanenta si poate fi diagnosticata in urma unui set de analize.

Pentru a combate, dar si pentru a preveni anemia la copii, trebuie sa te asiguri ca au o alimentatie bogata in fier, dar si in alte substante nutritive esentiale. Pentru a evita problemele cauzate de carentele din organism, este recomandat sa le faceti copiilor un set anual de analize, pentru a vedea daca au anumite lipsuri. In functie de rezultat, le puteti ajusta dieta astfel incat sa supliniti carentele, dar puteti apela si la suplimente, la recomandarea medicului pediatru.

Iata cateva alimente care sunt surse importante de fier si pe care le puteti integra in meniul copiilor!

1. Leguminoasele. Acestea contin, printre altele, o cantitate mare de vitamine si minerale, printre care si fier. De asemenea, contin si fibre, care pot reduce absorbtia vitaminelor, daca leguminoasele nu sunt gatite corespunzator. Pentru a evita acest lucru, preparati-le la foc mic, pentru ca fibrele sa fie inmuiate. Leguminoasele ar trebui sa se regaseasca in meniul copiilor o data sau de doua ori pe saptamana.

2. Ficat. Organele de animale au o valoare nutritiva cunoscuta. Ficatul, in special, este cel mai valoros din punct de vedere nutritional, cu un continut ridicat de fier. Faptul ca ficatul gatit combate anemia infantila este mentionat si intr-un studiu de specialitate publicat in revista The Medical Clinics of North America. Chiar daca are un gust puternic, care nu este pe placul multor copii, ficatul are avantajul ca poate fi gatit in multe feluri, astfel incat sa fie inclus in alimentatia celor mici, intr-o varianta care le place.

3. Spanac. Acesta contine fier de origine vegetala, dar si o cantitate mare de vitamina C. Aceasta din urma contribuie la absorbtia fierului, potrivit studiilor de specialitate. De altfel, si atunci cand este luat sub forma de supliment, fierul este administrat in combinatie cu vitamina C, pentru a imbunatati absorbtia.

4. Scoici. Fructele de mare au, in general, o anumita cantitate de fier, insa scoicile sunt cele mai bogate in ceea ce priveste acest nutrient. Pe langa fier, aceste contin minerale esentiale si proteine. Daca sunt alese corect si gatite corespunzator, scoicile sunt un super-aliment pentru copii si nu numai!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anemie copii Alimente

Articole recomandate

Citeste si despre