Este adevarat ca nu ar trebui sa vaccinezi copilul daca este bolnav?

/ / Modificat: 2018-10-15
Este adevarat ca nu ar trebui sa vaccinezi copilul daca este bolnav?

De cand ai devenit mamica cu siguranta ai auzit tot felul de pareri referitoare la vaccinare, subiectul fiind unul indelung discutat. Nu numai necesitatea vacinarii este adusa adesea in discutie, dar si momentul cand aceasta ar trebui sa se faca. Poti sa ii faci un anumit vaccin daca urmeaza sa plecati in vacanta?

Daca cel mic este racit, poate sa faca vaccinul sau trebuie sa astepti pana se vindeca? Dar daca copilul se afla deja sub un anumit tip de tratament? Atunci cand cel mic este bolnav si nu stii daca ar trebui sa amani imunizarea sau nu, iata cateva informatii care iti pot fi folositoare:

Depinde de cat de bolnav este copilul 

Multi medici recomanda amanarea imunizarii prin vaccin daca copilul are o temperatura mai mare de 38 de grade Celsius, daca are gripa sau daca are alte infectii grave. Daca bebelusul tau are o raceala usoara, in mod normal nu exista un motiv medical pentru care vaccinarea ar trebui amanita, insa s-ar putea ca daca cel mic nu se simte bine sa fie mai agitat si sa tolereze mai greu posibile reactii adeverse ale vaccinarii.

Momentul vaccinarii in cazul unei boli

Copiii care sufera de boli moderate sau severe, manifestate prin sau fara febra, pot fi vaccinati imediat ce boala nu mai este acuta, insa este bine sa discuti cu medicul tau pentru a afla care este politica sa in aceste cazuri; nu uita, cu cat mai repede vaccinezi copilul, cu atat mai repede acesta va fi protejat impotriva afectiunilor.

Amana vaccinul daca trebuie sa plecati in vacanta 

Pentru ca in functie de vaccin, pot exista reactii adverse usoare, tine cont de faptul ca cel mic s-ar putea sa nu se simte prea bine pentru cateva zile dupa imunizare si nu planifica vacante sau alte evenimente importante in aceasta perioada. 

Medicatia care slabeste raspunsul imunitar

Exista cateva situatii in care expertii spun ca este mai intelept sa amani vaccinarea; steroizii pot slabi raspunsul imunitar al organismului, asa ca daca un copil caruia i-au fost administrate pentru mai mult de doua saptamani doze mai mari de steroizi orali (pentru tratatrea astmului sau a altor afectiuni) atunci este indicat sa se astepte cel putin o luna de la incheierea tratamentului pentru a i se administra un vaccin precum cel de tip ROR.

Copiilor care sufera de leucemie, limfom, alte tipuri de cancer sau SIDA, precum si copiii ale caror sisteme imunitare sunt sever compromise, nu ar trebui sa li se administreze vaccinuri vii de tipul ROR. Acest tip de vaccin nu prezinta niciun pericol in mod normal, insa un sistem imunitar slabit de o boala grava sau de chimioterapie s-ar putea sa nu poata sa lupte impotriva micilor infectii pe care vaccinul le produce. Copiilor care au probleme hemoragice nu ar trebui sa li se administreze niciun fel de vaccin injectabil, iar cei care sufera de alergii ar trebui sa fie consultati de un alergolog inainte de a fi imunitati cu vaccinul ROR sau cel antigripal. Tocmai pentru ca exista si situatii in care anumiti copii nu pot fi vaccinati din motive medicale, ar trebui sa te determine sa te asiguri ca propriul tau copil este imunizat la zi. 

Cu cat mai multi oameni ce traiesc in comunitate sunt vaccinati cu atat aparitia bolilor va fi mai rara, iar cei ce nu au putut fi vaccinati vor fi mai putin expusi. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin Vaccin antigripal Vaccinare Vaccinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre