Se renunta la vaccinarea obligatorie? Ce spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila

/ / Modificat: 2023-10-28
Se renunta la vaccinarea obligatorie? Ce spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii a anuntat ca intre ani 2023 si 2030 va fi o noua strategie de vaccinare, iar aceasta nu este obligatorie. Noua strategie a fost deja adoptata de catre Guvern.

Potrivit noii strategii nationale de vaccinare, nu este prevazut niciun fel de element legat de obligativitatea imunizarii.

"As vrea de la inceput sa transmit un mesaj extrem de clar: n-are niciun fel de legatura cu obligativitatea vaccinarii, deci nu prevede niciun fel de element legat de obligativitate, dar este o strategie care acorda sarcini, daca vreti, institutiilor publice, dar si medicilor, corpului medical in general, in ceea ce priveste desfasurarea unei activitati corecte de informare, sa asigure resursele pentru vaccinare si sa putem, la fel ca si predecesorii nostri, sa tinem in frau bolile transmisibile, bolile neinfectioase care pot fi prevenite prin vaccinare. Referirile care au existat, tot asa mai mult in discutii publice legate de atingerea unei tinte de vaccinare, de exemplu, de 95%, nu se refera la tinta in sine, ci la faptul ca, daca se atinge acea tinta si ea se atinge in mod constant an de an, atunci riscurile pentru populatie in general si pentru copii in mod special de a se imbolnavi sunt foarte, foarte reduse sau inexistente", a declarat Alexandru Rafila.

Aceasta Strategie nationala de vaccinare 2023-2030 isi propune atingerea unor indicatori astfel incat sa nu se permita reintoarcerea unor boli grave in Romania precum poliomielita, manifestarile epidemice pentru rujeola sau rubeola.

"Noi trebuie sa ne pastram statusul de tara fara poliomielita, trebuie sa ne pastram statusul de tara fara epidemii de rujeola, fara epidemii de rubeola. Trebuie sa oferim o sansa femeilor din Romania prin vaccinarea impotriva infectiei cu Papilloma Virus. Despre asta este vorba, despre nimic altceva si orice fel de alta interpretare nu are legatura cu realitatea, cu intentia sau cu continutul acestei strategii", a mai spus ministrul Sanatatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinare Vaccin Copii Vaccinare obligatorie

Articole recomandate

Citeste si despre