Vaccinul care previne 6 tipuri de cancer: Cand ar trebui administrat copiilor

/ / Modificat: 2024-03-29
Vaccinul care previne 6 tipuri de cancer: Cand ar trebui administrat copiilor

Orice parinte vrea sa isi stie copilul sanatos, iar vaccinurile sunt, adesea, o modalitate excelenta de a preveni bolile grave in viitor. Unul dintre aceste vaccinuri este vaccinul HPV, care desi este pe piata din 2006, abia in ultimii ani au inceput sa se deruleze campanii de informare cu privire la ce este acest vaccin, de ce si cand trebui administrat pentru o eficienta optima.

Ce este HPV (Human Papilloma Virus)?

HPV, sau virusul Papiloma uman, reprezinta un grup de peste 150 de virusuri inrudite. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infectia persistenta cu HPV, care este transmis in principal prin contactul direct cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate. Aceasta poate avea loc in timpul actului sexual vaginal, anal sau oral cu o persoana infectata.

HPV poate cauza 6 tipuri de cancer: cancer de col uterin, vaginal, vulvar, penian, anal si orofaringian. Dintre acestea, doar cancerul cervical poate fi diagnosticat in stadii precoce, prin efectuarea testului de screening Papanicolau. Celelalte tipuri de cancer nu pot fi diagnosticate decat in faza in care deja au produs semne si simptome. Vaccinarea impotriva HPV ajuta la prevenirea aparitiei acestor cancere, si in special a cancerului de col uterin.

Vaccinul HPV - la ce varsta este recomandata vaccinarea?

In Romania, vaccinul HPV este inclus in Programul National de Vaccinare inca din 2020. Vaccinarea este gratuita si se face cu vaccinul HPV nonavalent Gardasil 9, la fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani ai caror parinti au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie. De asemenea, se pot vaccina si fetele si femeile cu varsta peste 15 ani care nu au fost vaccinate anterior impotriva HPV.

Vaccinul se administreaza in mai multe doze, in functie de varsta:

  • sub 15 ani: 2 doze - doza 1 la 11-12 ani (poate incepe si la 9 ani). Doza 2 trebuie sa fie la minim 6 luni de la prima doza, frecvent la 6-12 luni de la prima doza.
  • peste 15 ani: 3 doze (inclusiv la persoanele cu sistem imunitar slabit). Doza 2 trebuie administrata la cel putin 1 luna de la prima doza, iar doza 3 la cel putin 3 luni dupa doza 2. Este important sa fie adminstrate toate cele 3 doze pentru a fi adecvat protejat.

Ideal ar fi ca vaccinul sa fie administrat inaintea inceperii vietii sexuale sau a infectarii cu virusul HPV, deoarece efectele vaccinului scad pe masura cresterii numarului de parteneri sexuali. Cu toate acestea, CDC recomanda vaccinarea femeilor care au deja o infectie cu HPV si/sau un rezultat anormal la testul Papanicolau daca se afla in grupa de varsta adecvata, intrucat vaccinul poate proteja impotriva altor tipurilor de HPV cu risc crescut cu care inca nu au fost infectate. Vaccinarea nu vindeca infectia actuala cu HPV si nici nu va trata leziunile anormale diagnosticate la testul Papanicolau. Se considera, insa, ca va exista un beneficiu chiar si la femeile deja infectate cu tipul de HPV acoperit de vaccin.

  • Surse: reginamaria.ro, parintisipitici.ro
  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hpv Vaccinare

Articole recomandate

Citeste si despre