Vaccinul Trimovax

Intrebare:

- Am o nepoata in varsta de 1 an si 3 luni careia i s-a administrat o doza de vaccin Trimovax de 10 ori mai mare decat normal. Puteti va rog sa-mi spuneti care sunt riscurile si eventual daca exista vreun antidot la acest vacin?

Raspuns:

Trimovax este un vaccin impotriva rujeolei, rubeolei si oreonului (parotidita epidemica determinata de virusul urlian) care are in compozitia sa tulpini vii atenuate ale virusilor: rujeolic, rubeolic si urlian.

Modul de actiune al acestor tipuri de vaccinuri, se bazeaza pe urmatorul principiu: inocularea unei cantitati mici de tulpini virale vii, dar la care li s-a atenuat virulenta, declanseaza secretia de anticorpi impotriva acestor virusi, anticorpi care vor asigura imunitatea organismului la un viitor contact cu acesti virusi.

Nu exista studii clinice privitoare la supradozarea cu Trimovax. Riscurile in cazul unei supradozari sunt reprezentate cresterea riscului si a intensitatii efectelor adverse.

Deoarece este un vaccin viu atenuat exista si riscul dezvoltarii unei forme de rujeola, rubeola sau oreion.

Efectele adverse semnalate dupa administrarea acestui vaccin sunt reprezentate cel mai frecvent de o reactie la aproximativ 5 zile de la vaccinare, manifestata prin: febra, eruptii cutanate, simptome rinofaringiene si respiratorii.

Mai rar s-au semnalat: adenopatie, parotidita epidemica (oreon), foarte rar orhita la baieti, trombocitopenii (scaderea numarului de trombocite), tulburari neurologice de tip: meningita, meningoencefalita, surditate (meningita poate apare in primele 30 de zile de la administrarea vaccinului).

In acest caz, trebuie urmarita evolutia starii de sanatate a fetitei in urmatoarele saptamani si trebuie consultat medicul de familie/pediatrul de indata ce apar efecte adverse sau modificari in starea de sanatate a fetitei.

 

Alina Pop-Began
 

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

  
Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin bebelusi Vaccinurile la bebelusi Schema nationala de vaccinari

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul