Legea vaccinarii: ce amenzi risca parintii care nu isi vaccineaza copiii

/ / Modificat: 2017-08-01
Legea vaccinarii: ce amenzi risca parintii care nu isi vaccineaza copiii

Incepand cu anul viitor, imunizarea copiilor va deveni obligatorie, iar parintii care refuza chiar si informarea cu privire la vaccinare, vor fi amendati cu sume destul de mari.

Inainte de intrarea in colectivitate, copilul trebuie sa obligatoriu vaccinat impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului si hepatitei B. „Parintii si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului au urmatoarele obligatii: a) sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei in cazul vaccinarilor obligatorii; b) sa se prezinte in cazul in care sunt convocati de Comisia Judeteana de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucuresti”, reiese din noul proiect pentru legea vaccinarii.

In cazul in care parintii refuza sa participe la actiunile de informare despre imunizare, acestia risca amenzi de pana la 10.000 lei.

"Sunt si amenzi de zece mii de lei, dar sunt pentru parintii care refuza sa participe la actiunea de informare, nu pentru cei care refuza vaccinarea. Sanctiunile privesc atat ministrul, cat si functionarii din minister, Directii de Sanatate publica, absolut tot lantul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat in presa cu privire la faptul ca parintii vor fi amendati pentru faptul ca nu-si vaccineaza copii este inexact. Parintii vor fi amendati in situatia in care refuza sa participe la intalnirea cu grupul de lucru, refuza sa participe la intalnirea cu medicul de familie pentru a fi informati despre vaccinuri. Practic, parintele are dreptul sa refuze dar isi asuma toata responsabilitatea", sustine ministrul sanatatii, Florian Bodog.

Asadar, potrivit proiectului de lege, parintii au dreptul sa refuze imunizarea copiilor, insa au obligatia sa se prezinte la diverse actiuni pentru informare si discutii legate de planul de vaccinare, daca sunt convocati. In cazul in care refuza participarea, parintii pot fi amendati cu sume de pana la 10.000 lei.

Mai mult decat atat, parintii ar putea fi acuzati de incalcarea drepturilor copilului daca la 18 luni de la inscrierea intr-o unitate de invatamant se constata ca nu s-a inceput sau a fost intrerupta schema de vaccinare obligatorie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schema nationala de vaccinari Vaccinuri copii Vaccinuri obligatorii copii Imunizare copii Vaccin antihepatic b Vaccin antirujeolic Legea vaccinarii

Articole recomandate

Citeste si despre