Ce sa ii dai copilului sa manance atunci cand vomita

/ / Modificat: 2018-12-18
Ce sa ii dai copilului sa manance atunci cand vomita

Principalul risc in cazul in care copilul varsa foarte mult este deshidratarea. Varsaturile sunt frecvente la copii. O infectie intestinala, o digestie proasta, o raceala, nervi. Toate astea pot face copilul sa vomite.

"Odihna" pentru stomac

Oricare ar fi cauza varsaturilor, cel mai bine este ca stomacul sa se odihneasca pentru un timp, care variaza in functie de cat de mult vomita. Deci, daca a varsat doar o singura data, este convenabil sa astepti 1 pana la 2 ore inainte de a manca ceva.

Intre timp, il poti lasa sa se odihneasca sau sa doarma. Somnul il va ajuta, de asemenea, sa goleasca stomacul si sa scape de greata. Pe de alta parte, daca a varsat de mai multe ori, va avea o senzatie mare de sete si va fi dificil pentru el sa reziste fara sa bea apa in timpul recomandat. In acest caz, trebuie sa bea lichide in cantitate foarte mica, la fiecare 15-20 de minute.

Hidratarea este fundamentala

Atat in cazurile de diaree, cat si de varsaturi, este esential consumul de lichide, indiferent daca micutul tau a varsat de mai multe ori si in cantitati mari sau doar o singura data. In primul caz, exista un risc clar de deshidratare. Si in al doilea, pentru ca, desi varsaturile au fost ocazionale, este intotdeauna foarete bine sa bea lichide, si pentru a elimina gustul amar din gura si pentru hidratarea corpului.

La inceput da-i lichide usor dulci. Poate fi orice tip de ser de rehidratare orala sau pur si simplu apa minerala cu putin zahar, dar nu prea mult.

Iata cum poti pregati cateva solutii de rehidratare:

Zaharul ajuta la evitarea acetozei (prezenta acetona). Copilul care a varsat de cateva ori poate fi afectat si are drept consecinta lipsa apetitului.

Nu adauga niciodata zahar la preparatele de rehidratare orala, pentru a schimba sau imbunatati gustul. Astfel, solutia va fi excesiv de dulce si, mai presus de toate, se modifica balanta componentelor sale.

Alimente solide

Nu este necesar sa astepti prea mult timp inainte de a reveni la o dieta solida, desi nu ar trebui fortat daca nu are pofta de mancare. Dar daca copilul tau este infometat si deja tolereaza lichide, poate incepe sa manance.

De exemplu, daca micutul a varsat dimineata, dupa-amiaza poate incepe sa manance alimente solide in cantitati mici. Trebuie hrana usoara, care nu este excesiv de bogata in grasimi.

Un exemplu de dieta pentru un copil care a varsat:

Micul dejun: un iaurt degresat sau un pahar de lapte foarte slab, cu putin zahar si cereale.

Pranza: supa de legume si o banana.

Gustare: iaurt degresat.

Cina: o portie de pui sau peste alb, insotita de cartofi fierti. Nu-i da nimic prajit.

Deserturi: orice fruct.

Cand sa-ti faci griji?

Trebuie sa consulti medicul pediatru daca observi oricare dintre urmatoarele simptome:

Prezinta simptome clare de deshidratare: buze foarte uscate, gura uscata si lipicioasa, absenta lacrimilor si absenta urinei in 8-12 ore.

Are febra mare, cefalee sau dureri la nivelul gatului, dureri abdominale sau comportament ciudat.

Varsaturi cu sange, fara a sangera pe nas.

Daca sufera de o boala cronica (cum ar fi diabetul).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Voma Vomitat bebelus Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre