Cele mai bune pozitii pentru alaptare, pe care trebuie sa le incerci

/ / Modificat: 2024-04-27
Cele mai bune pozitii pentru alaptare, pe care trebuie sa le incerci

Gasirea unei pozitii de alaptare care sa functioneze cel mai bine pentru tine si pentru copilul tau poate face toata diferenta atunci cand incepi calatoria de alaptare. Fiecare duo copil si mama este diferit, asa ca ceea ce functioneaza cel mai bine pentru o pereche va fi cel mai probabil diferit pentru alta. Pentru multi, gasirea unei pozitii de alaptare eficiente si confortabile va necesita unele incercari si erori. Unele mame raman cu aceeasi pozitie de alaptare la nesfarsit, in timp ce altele schimba pozitiile la fiecare alaptare sau pe masura ce bebelusul creste. 

Exista mai multe pozitii de alaptare de baza care trebuie luate in considerare, inclusiv pozitia de sustinere a mingii de fotbal, pozitia culcat pe o parte, pozitia culcat pe spate, pozitia incrucisata, pozitia koala si altele. 

Este important sa tii cont de cativa pasi atunci cand te straduiesti sa gasesti o pozitie de alaptare eficienta si confortabila pentru tine si pentru copilul tau. 

Pozitii de alaptare pe care le poti incerca

Vrei sa gasesti o pozitie de alaptare in care tu si copilul tau va simtiti cel mai bine. De la pozitia culcat pe o parte si pozitia de fotbal pana la pozitia de culcus incrucisat si pozitia koala, iata cateva pozitii de baza pentru alaptare pe care mamele le pot folosi:

1. Brate incrucisate - Pozitia de alaptare in cruce este o pozitie buna pentru inceput si este folosita in mod obisnuit la nou-nascuti. Aceasta permite mamei sa controleze capul bebelusului si sa isi sustina sanul simultan. Acest control sporit asupra bebelusului si a sanului poate fi extrem de util atunci cand bebelusul tau invata cum sa se prinda la san. Unii pot considera utila folosirea unei perne de alaptare atunci cand folosesc pozitia de mentinere a bratului incrucisat. Aceasta te poate ajuta sa aduci bebelusul mai aproape de sanul tau.

2. Leagan - Pozitia de alaptare in leagan este o pozitie foarte comuna pe care o folosesc mamele care alapteaza. Unii o pot numi chiar pozitia "clasica" de alaptare. Pozitia de leagan consta in asezarea bebelusului peste abdomenul mamei, cu bratul lateral al mamei care alapteaza sustinand bebelusul sub spate si cu mana ei spre fundul bebelusului. Aceasta pozitie este eficienta, dar proaspetele mame pot constata ca nu au la fel de mult control asupra bebelusului lor ca in alte pozitii de alaptare. Cu toate acestea, pozitia de leagan poate functiona bine pe masura ce bebelusul creste.

3. Fotbal - Tinerea bebelusului ca pe o minge de fotbal este foarte utila in timpul alaptarii datorita controlului pe care il ofera. Bebelusii nascuti prematur sau cei care se lupta cu controlul capului pot beneficia de aceasta pozitie. Aceasta pozitie de alaptare este, de asemenea, o optiune buna pentru mamele care au avut o operatie cezariana, deoarece le permite sa evite sa puna bebelusul pe incizie, permitandu-i mamei sa se vindece. Tehnica de alaptare prin tinere bebelusului ca pe o minge de fotbal presupune ca mama sa isi aseze copilul pe o parte, cu fundul intors pe spate. Bratul lateral al mamei care alapteaza se afla sub copil, sustinand spatele si gatul. Mana libera a mamei este apoi disponibila pentru a-si sustine sanul in timp ce bebelusul se hraneste.

4. Culcat lateral - Nasterea nu este o sarcina usoara si va poate lasa corpul epuizat si dureros. Pozitia de alaptare culcata lateral ofera mamei o modalitate de a sta intinsa in timp ce alapteaza. Pozitia asezata poate aduce disconfort unei mame care a nascut recent, ceea ce face ca pozitia de alaptare culcata pe o parte sa fie ideala pentru mama si bebelus initial. Pozitia de alaptare culcata pe o parte este exact asa cum suna - mama si bebelusul sunt amandoi culcati pe o parte, unul fata in fata cu celalalt. Unele mame pot gasi ca folosirea unei perne sau a unei paturi rulate in spatele bebelusului poate ajuta la impiedicarea acestuia sa se rostogoleasca.

5. Alaptarea relaxata - In pozitia de alaptare pe spate, bebelusul va fi piept la piept cu mama, in timp ce aceasta este intinsa pe spate. Pozitia de alaptare culcat pe spate este utila pentru mamele cu un letdown puternic. Intinderea pe spate permite gravitatiei sa ajute la incetinirea vitezei cu care bebelusul primeste laptele.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pozitii alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre